Вријеме грожђа: Ова намирница има много корисних састојака за здравље

ГС
Foto: srpskainfo.com

Вријеме је грожђа, а ова воћка бога Диониса од које се, између осталог, прави и једно од пића богова - вино, пуно је непроцјењиво корисних састојака који позитивно утичу на наше здравље.

Грожђе је једна од најхранљивијих намирница коју можете појести. Пуно је калијума, угљених  хидрата, протеина, витамина А и  Ц, гвожђа, витамина Б6 и магнезијума.

Поред тога што га сматрају за еликсир здравља, оно има четири посебна својства због којих би га требало конзумирати, нарочито у свјежем стању, преноси Српскаинфо.

1. Штити од појаве неких облика карцинома

Грожђе има моћна антиоксидативна, али и антиканцерогена својства. Посебно се препоручује женама у превенцији рака дојке. Полифеноли попут ресвератрола у грожђу имају противупална својства заједно са антиоксидацијским способностима.

2. Олакшава дисање

Дугорочна истраживања су показала  да постоји веза између малог уноса воћа и поврћа и астме, што је навело истраживаче да открију да ли важи и обрнуто правило – да ли би већи унос грожђа помогао онима који имају астму. Резултати су показали да грожђе може да игра важну улогу и у превенцији и у третману лијечењу астме.

3. Побољшава здравље срца

Грожђе обилује антиоксидансима који су повезани са смањеним ризиком од кардиоваскуларних болести. Упоредо са овим антиоксидансима долазе и полифеноли који су, такође, повезани са смањењем ризика од кардиоваскуларних болести, преноси Телеграф.

Студија коју су спровели истраживачи са Медицинског факултета Универзитета у Бостону открила је да полифеноли грожђа могу да смање ЛДЛ (лош холестерол), снизи крвни притисак и смањи упалу, што повољно утиче на рад срца.

4. Здравији пробавни систем

Ово воће садржи већи проценат влакана, што помаже пробавном систему да боље функционише. Влакна која се налазе у зрнима грожђа састоје се од нерастворљивих елемената који остају нетакнути док се крећу кроз цријева. Такође, вода којом грожђе обилује је, попут влакана, важна компонента која помаже здравој пробави.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана