Вријеме грожђа: Ова намирница има много корисних састојака за здравље

ГС
Foto: srpskainfo.com

Вријеме је грожђа, а ова воћка бога Диониса од које се, између осталог, прави и једно од пића богова - вино, пуно је непроцјењиво корисних састојака који позитивно утичу на наше здравље.

Грожђе је једна од најхранљивијих намирница коју можете појести. Пуно је калијума, угљених  хидрата, протеина, витамина А и  Ц, гвожђа, витамина Б6 и магнезијума.

Поред тога што га сматрају за еликсир здравља, оно има четири посебна својства због којих би га требало конзумирати, нарочито у свјежем стању, преноси Српскаинфо.

1. Штити од појаве неких облика карцинома

Грожђе има моћна антиоксидативна, али и антиканцерогена својства. Посебно се препоручује женама у превенцији рака дојке. Полифеноли попут ресвератрола у грожђу имају противупална својства заједно са антиоксидацијским способностима.

2. Олакшава дисање

Дугорочна истраживања су показала  да постоји веза између малог уноса воћа и поврћа и астме, што је навело истраживаче да открију да ли важи и обрнуто правило – да ли би већи унос грожђа помогао онима који имају астму. Резултати су показали да грожђе може да игра важну улогу и у превенцији и у третману лијечењу астме.

3. Побољшава здравље срца

Грожђе обилује антиоксидансима који су повезани са смањеним ризиком од кардиоваскуларних болести. Упоредо са овим антиоксидансима долазе и полифеноли који су, такође, повезани са смањењем ризика од кардиоваскуларних болести, преноси Телеграф.

Студија коју су спровели истраживачи са Медицинског факултета Универзитета у Бостону открила је да полифеноли грожђа могу да смање ЛДЛ (лош холестерол), снизи крвни притисак и смањи упалу, што повољно утиче на рад срца.

4. Здравији пробавни систем

Ово воће садржи већи проценат влакана, што помаже пробавном систему да боље функционише. Влакна која се налазе у зрнима грожђа састоје се од нерастворљивих елемената који остају нетакнути док се крећу кроз цријева. Такође, вода којом грожђе обилује је, попут влакана, важна компонента која помаже здравој пробави.

 

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана