Вјештачко срце продужило живот младићу из Лесковца

Срна
Вјештачко срце продужило живот младићу из Лесковца

БЕОГРАД - Тим експерата са Института за кардиоваскуларне болести Дедиње спасио је недавно живот Душану Ристићу (29) тако што су му уградили вјештачко срце и омогућили му да са њим сачека трансплантацију.

Таква интервенција, тек друга тог типа урађена у Србији, била је једина опција да Ристић, који болује од тешке срчане слабости, добије шансу да преживи.

Када су исцрпили све методе лечења, стручњаци су, ипак, побједили трку са временом.

Док је на столу ритмично откуцавала машина која га је вратила на ноге, млади Лесковчанин Душан рекао је да се сада осјећа добро.

“Хвала вам што сте ми спасили живот”, поручио је он свим лекарима и медицинским сестрама и техничарима који су га лечили.

О постоперативном стању пацијента најбоље говоре снимци из болесничке собе на којима Ристић послије само 10-ак дана шета и забавља се са медицинским особљем уз музику.

Управник Центра за срчану слабост на Институту “Дедиње” кардиохирург Саша Боровић рекао је да је мало центара на свијету који раде такве интервенције, јер је реч о изузетно изазовној и хируршкој процедури.

“Још је изазовније лечење након уградње вештачког срца, да се организам споји или на неки начин упари са тим новим срцем који замењује природно”, рекао је Боровић.

Он је навео да је Ристић приближно један од 2.000 пацијената у свијету који имају могућност да уз вјештачко срче одрже живот и сачекају трансплантацију људског срца.

Синхронизација вјештачког срца представља огроман изазов за клиничаре, али је тим са Дедиња томе дорастао, истакао је Боровић.

Његова колегиница др Драгана Кошевић истакла је да у свијету и код нас три пута више људи болује од срчане слабости, него од малигних обољења, а када се открије малигна болест, пацијента хитно шаљу онкологу, док се код срчане слабости предуго чека.

Према ријечима академика Миодрага Остојића, догађај који је представљен јавности личи на научно-фантастични филм.

“Спасти живот једном оваквом технологијом, продужити га уз помоћ савремене науке, то је у западним цивилизацијама углавном резервисано за богате”, приметио је Остојић.

Он је додао да је у Србији медицина оријентисана да пружи помоћ свима којима је потребна и похвалио Фонд за здравствено осигурање који то препознаје.

“Покушавамо да свако буде равноправан и да има право на живот без обзира на свој материјални статус”, поручио је Остојић.

 

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана