Угрожавају и здравље и изглед: Посљедице лоше изведених естетских интервенција

ГС
Угрожавају и здравље и изглед: Посљедице лоше изведених естетских интервенција

Изгледа да је у овом веку непристојно природно старити, па су хијалуронски филери, мезотерапијски коктели, колаген, хемијски пилинзи, део подуже листе нехируршких естетских интервенција које могу да побољшају изглед, редукују боре и продуже младост.

 

И све би то било у реду када би ове методе биле апсолутно безопасне и када би их увијек изводиле довољно стручне особе. Међутим, како није тако, долази се до супротности - умјесто да нас уљепшају, лоше изведене естетске процедуре могу да нам угрозе физички изглед, али и здравље. Зато свако треба да има на уму какве ризике носе естетске методе, али и да се обавијести о могућим нежељеним посљедицама прије упуштања у овај вид авантуре.

У примјени су најчешће хијалуронски филери, медицинско средство у облику специфичног гела, чија је особина да надокнађује изгубљен волумен масног и коштаног ткива. Убризгава се субкутано, на критичним мјестима испод коже. Овако аплициран лицу враћа изгубљени тонус, чинећи га једрим и свјежим. У зависности од количине убризганог хијалурона, младолики изглед може да се задржи дуго. Једна доза покрива период од шест мјесеци до годину и по дана. Ова метода је нарочито добра за особе којима се јављају прве боре (практично већ са навршених 18 година, па до 28).

Међутим, због недовољне стручности особе која ову процедуру изводи и осетљивости "примаоци", може да се догоди да не иде баш све како се очекује. На мјестима апликације углавном могу да се јаве модрице, хематоми, отоци, понекад крварење, а све може да буде праћено и температуром, чак и инфекцијом. Може да дође и до некрозе ткива, када се на третираним местима јављају тамне флеке због заустављеног протока крви. Да се нешто дешава особа може да препозна по белим линијама које се јављају на месту где је урађена интервенција.

Поред хијалуронских филера, учестало се примењује и мезотерапија, и то у циљу подмлађивања лица и врата, побољшања текстуре и затезања коже, уклањања бора и целулита... Мезотерапија подразумева убризгавање коктела који треба да поспеше хидратацију и затегну колагенска влакна. Међутим, стручњаци наглашавају да код примене мезотерапије нема никакве индивидуалне припреме, јер нема ни болести. "Лечи се једино сујета, због чега и јесте ван здравствене заштите. Односно примењује се у разним институцијама које се зову "центри", "студија", али увек са нагласком за естетику", истичу.

 

Наравно, ни ова метода није потпуно безопасна уколико је лоше изведена. И код ње су могуће компликације, увек везане за место убризгавања одређеног средства. Може да се јави црвенило, односно упала због неподношења убризгане супстанце. Такође, ако се не поштује процедура као за сваку другу инјекциону терапију, често се јављају инфекције које треба да се лече и системском антибиотском терапијом. Релативно честе компликације су и пигментације на месту убризгавања. Врло озбиљна лоша последица је хронична упала са нетуберкулозном микобактеријом уз стварање гранулације, односно задебљање и гнојења. У таквим околностима је за лечење, поред антибиотика, неопходна и примена системских кортикостероида. Јасно је да набројаних компликација не би било када би мезотерапију обављали искључиво обучени дерматолози са квалитетном опремом. Убризгавање колагена такође је веома раширено у естетској пракси. Реч је о природном протеину присутном у кожи, костима и мишићима, који се током живота разграђује и смањује. За потребе надокнађивања добијен је биоинжењерингом, али "настаје" и на друге начине. Колаген у инјекционом облику се убризгава ради увећања усана, попуњавања бора или кориговања неправилности контура лица. Пре убризгавања локално се даје анестетик. Међутим, ефекат његовог деловања је врло краткотрајан. Најчешће траје десетак месеци, док се колаген не апсорбује.

И овде могу да се јаве нежељена дејства у виду црвенила и свраба који су пролазног карактера. Некада реакције преосетљивости могу бити озбиљније, а испољавају се у виду црвенила, отока и болности колагеном захваћеног места. Врло озбиљну компликацију представља каснија секреција на местима убода и стварање фистула, односно отворених раница. Уколико се тако нешто догоди потребно је дуготрајно лечење, после којег остају ожиљци!

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана