У којим ситуацијама је обавезно прање руку, како бисте сте се заштитили од вируса

Alo.rs
У којим ситуацијама је обавезно прање руку, како бисте сте се заштитили од вируса

Прање руку једини је начин да спречите заразу вирусима, бактеријама и другим микроорганизмима.

Наравно, руке не можемо стално одржавати апсолутно чистим, но постоје ситуације када су сапун и топла вода, или средства за њихову дезинфекцију, неопходни.

Стручњаци су набројали неке од ситуација у којима руке обавезно треба опрати пре него што кренете с другим активностима:

1. Након што сте дирали новац

Када баратате новцем, обавезно што прије оперите руке. Наиме, једно тестирање новчанице од 100 динара показало је да се на њој налази на стотине микроорганизама, укључујући оралне и вагиналне бактерије, вирусе те трагове кућних љубимаца. Слична истраживања показала су да кованице могу садржавати патогене попут ешерихије коли и салмонеле.

2. Ручке и кваке

Након вожње у јавном превозу, или боравка на неком мјесту гдје више људи додирује исте површине, обавезно перите руке. Не знате шта је прљавије: рукохвати на покретним степеницама, ручке у трамвају, или кваке на вратима кафића, или тоалета у кафићима, на примјер.

3. Јеловници у ресторанима

Истраживачи су на само једном јеловнику открили више од 185.000 разних микроорганизама. Не треба се чудити, с обзиром на то колико људи током година узме у руку један такав јеловник, неријетко и с рукама прљавим од хране, на коју се микроорганизми још јаче лијепе.

4. Било шта у ординацијама

Толико људи с различитим болестима прође кроз чекаоницу код љекара да вас баш са сваког предмета, сваке ситнице, вребају болести. Довољно је да сте само додирнули столицу, или пролистали часопис, наслонили се на пулт за пријаву пацијената, или потписали оловком коју су користили заражени пацијенти и слично.

5. Екране

Ваш мобилни спада у једно од највећих легла бактерија, но то се посебно односи на све врсте екрана на јавним мјестима. На примјер, руке обавезно треба опрати након што сте користили неки киоск за наручивање хране, у банци испринтали листић с бројем, или се чекирали на за то предвиђеном мјесту на аеродрому.

6. Даске за сјечење и сунђере

Кухиња је препуна разних клица. Прво, у њу доносите свежу храну и чистите је ради чувања у фрижидеру, сјеците намирнице прије кувања, држите тањире с остацима хране, сунђерима бришете остатке хране и слично. Једно истраживање је показало да се на једном кориштеном сунђеру може наћи и преко 300 различитих микроорганизама.

7. Оловке у канцеларијама

Ако у некој канцеларији гдје нешто треба да попуните користите позајмљену оловку, размислите о томе колико ју је људи користило прије вас. Истраживање је показало да на једној оловци може бити више бактерија него на просјечној тоалетној дасци. Дакле, одмах након што сте је употребили, треба опрати руке.

8. Дозери за сапун

Чак и кад перете руке, можете покупити бактерије. Наиме, дозатори за сапун, посебно чеп који је формиран као пумпица, па је треба стиснути да бисте истиснули мало сапуна, може бити препун бактерија.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана