Труднице не би требале да приме “Модернину” вакцину

Срна
Труднице не би требале да приме “Модернину” вакцину

ЖЕНЕВА - Свјетска здравствена организација (СЗО) објавила је нова упутства у вези са вакцином компаније “Модерна” против ковида 19, укључујући савјет трудницама да не би требале да се вакцинишу уколико ризик од заразе није велики.

Стратешка савјетодавна група стручњака за имунизацију (САГЕ) издала је данас низ препорука за вакцину “Модерне”, савјетујући труднице да не примају вакцину осим ако су здравствени радници или спадају у групу људи који су посебно изложени зарази.

“Иако је већи ризик од заразе због трудноће, тренутно се не препоручује употреба ове вакцине код трудница”, истиче се у препорукама.

Директор СЗО за питања имунизације Кејт О'Брајен изјавила је да су неопходна клиничка испитивања дејства вакцине код трудница.

У извјештају групе наглашено је да вакцина треба да се употријеби у двије дозе са размаком од 28 дана, уз могућност продужавања тог интервала до 42 дана уколико је то потребно, преноси “Раша тудеј”.

Група напомиње да је потребно да се вакцина прими у установама гдје су одмах доступне терапије у случају алергијске реакције.

Стручњаци су прије неколико седмица објавили и препоруке у вези са вакцином произвођача “Фајзер” и “Бионтек”

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана