Три врсте хране редовно изазивају надутост

ГС
Три врсте хране редовно изазивају надутост

Надутост је врло неугодан здравствени проблем, стога није лоше да познајемо које је то намирнице потребно избjегавати како би смањиле могућности за надутос и гасове.

Црвено месо

Уколико често једете црвено или прерађено месо не само да вам то може проузроковати надутост, већ може да повећа и ризик од рака дебелог црева. Прерађено месо је нарочито штетно, јер пролази различите процесе обраде пре самог паковања. Масноћа из ових намирница може да доведе до проблема с крвним судовима.

Уколико често једете црвено или прерађено месо не само да вам то може проузроковати надутост, већ може да повећа и ризик од рака дебелог цријева. Прерађено месо је нарочито штетно, јер пролази различите процесе обраде пре самог паковања. Масноћа из ових намирница може да доведе до проблема с крвним судовима.

Жвакаћа гума

Жвакањем жвакаћа гума доводи до гутања више пљувачке и више ваздуха, што може да утиче на гасове и надутост. Уколико имате проблема с надутошћу, радије узмите бомбону као адекватнију замену за ову намирницу.

Газирана пића

Газирана пића генерално би требало избјегавати, јер су пуна рафинисаног шећера и доносе тзв. "празне" калорије. Мехурићи који се налазе у газираним пићима садрже ваздух што би значило да тај ваздух заврши унутар пробавног система и узрокује надутост. Такође, требало би да избегавамо да газирана пића пијемо са сламчицом, јер тако додатно гутамо ваздух.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана