Три савјета против хркања

ГС
Foto: Илустрација

Ако имате проблем са хркањем онда требате, прије свега, знати да на то могу значајно утицати неке од ових ствари - прекомјерна тежина, пушење, дехидрација и испијање алкохола.

Више од 25 одсто цјелокупне популације има проблем с хркањем, а он погађа око 30 до 40 одсто одраслих особа. Колико хркање може бити незгодно за особу која хрче, толико може и за оне који спавају са таквом особом, али стручњак за спавање и психологиња Suzi Riding за Mirrorје подијелила како зауставити хркање и добро се наспавати.

“Хркање могу узроковати бројни фактори те проузроковати титрање језика, уста, грла или дисајних путева у носу док дишете. Кад се ти дијелови тијела опусте док спавамо, јавља се хркање. Спавање с особом која хрче такође може узроковати редовне сметње које доводе до умора, раздражљивости и лошег расположења ујутро”, објаснила је те открила како то спријечити.

Погледајте свој начин живота

Многе ствари могу повећати склоност хркању, укључујући прекомјерну тежину, пушење, дехидрацију и испијање алкохола.

“Интегрисање здравих навика у свакодневницу, хидратација и прехрана смањиће вјероватност хркања, а истовремено повећати укупну квалитету сна и добробити”, каже Сузи.

Провјерите окружење у којем спавате

Прашина и полен могу повећати вјероватност хркања, поготово ако патите од алергија. Пазите да редовно перете постељину и усисавате, као и да се туширате и пресвлачите у чисту одјећу прије спавања.

Размислите о спавању на боку

Спавање на боку може смањити вјероватност хркања.

“Спавање на боку смањује компресију дисајних путева што значи да ћете мање хркати него кад спавате на леђима”, објашњава, преноси Вечерњи.хр.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана