Три прања зуба дневно - боље срце

Срна
Три прања зуба дневно - боље срце

ЛОНДОН - Особе које перу зубе три или више пута дневно рјеђе имају проблеме са артеријама и срцем, показује научна студија објављена у часопису "Сајенс дејли".

Претходна истраживања показала су да лоша орална хигијена доводи до појаве бактерија у крви, што изазива упалу у организму.

Упала повећава ризик од фибрилације /неправилног рада срца/ и застоја срца /ослабљене способности срца да пумпа крв/.

Најновија студија, спроведена у Јужној Кореји, истраживала је повезаност оралне хигијене и настанка ових здравствених проблема.

Истраживачи су десет и по година пратили животне навике 161.000 Корејаца у доби од 40 до 79 година.

Како преноси портал "Сајенс дејли", међу учесницима студије раније није забиљежена фибрилација нити затајење срца.

Подвргнути су рутинском љекарском прегледу између 2003. и 2004. године и тада су прикупљене информације о њиховој висини, тежини, резултатима лабораторијских претрага, подаци о болестима, начину живота, здрављу зуба и усне шупљине, те о оралној хигијени.

Током 10 и по година код три одсто праћених особа /4.911/ развила се фибрилација, а код 4,9 одсто /7.971/ и срчани застој.

Резултати су показали да је прање зуба три или више пута дневно повезано са десет одсто мањим ризиком од фибрилације и 12 одсто нижим ризиком од застоја срца.

Овакав резултат истраживачи објашњавају чињеницом према којој често дневно прање зуба смањује број бактерија у субгингивалном биофилму /бактерије које живе у џепу између зуба и десни/, чиме се спречава да доспију у крвоток.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана