Три или шест оброка дневно, шта је боље за мршављење?

гс
Foto: Илустрација

Данас је на интернету доступно бесконачно много савјета за мршављење, а то људе често збуњује те не знају којим путем кренути ка губитку килограма. Једно од питања јесте да ли је боље конзумирати три или шест оброка дневно.

Неки људи тврде да су успјели брзо изгубити вишак килограма када су умјесто три увели режим од шест оброка, док други вјерују у супротно. Како би се ствари разјасниле, потребна је нешто дубља анализа.

Да ли је боље имати три или шест оброка дневно?

Многи нутриционисти промовишу концепт од шест оброка дневно те тврде да конзумација мањих оброка спречава успоравање метаболизма, тако да организам наставља сагоријевати масноће током дана. Међутим, истраживачи се не слажу у потпуности те указују на помијешане резултате када је ријеч о фреквенцији оброка и брзини процеса мрштављења.

Да ли шест оброка убрзавају метаболизам?

Једноставан одговор је не, унос мањих оброка током дана не убрзава метаболизам нити помаже у сагоријевању већег броја калорија. Брзина метаболизма није ништа друго него број сагорених калорија у одређеном периоду. Варење оброка заиста повећава метаболизам у малом проценту, али количина калорија сагорена у процесу овиси о количини хране коју унесе, а не о фреквенцији/учесталости оброка. Убрзавање метаболизма овиси о термичком ефекту, који остаје мање-више исти у оба типа планирања оброка.

Да ли ћете због чешћих оброка бити мање гладни?

То је још један мит који говори да режим од шест оброка помаже у бољем контролисању глади у односу на три оброка. На овај начин особа наводно једе мање нездраве хране и држи се планиране исхране. Међутим, истраживање објављено у магазину Обеситy наводи да шест оброка дневно није корисна метода у контролисању жеље за храном и нивоа шећера у крви. Оба режима оброка имају исти ефект на смањење жеље за храном и контролу нивоа шећера у крви.

Лоша страна режима од шест оброка дневно

Чешћи оброци дневно могу бити проблематични за оне с поремећајима у исхрани. Режим од шест оброка захтјева подјелу дневно унесених калорија на шест једнаких дијелова и конзумирање тог одређеног броја калорија у одређено вријеме. Они који се боре с поремећајем исхране могу имати проблема да се држе одређеног броја унесених калорија, због чега би могли у коначници уносити више хране. Резултат би био неуспјешан план мршављења.

Закључак

Велике разлике између режима оброка нема, а резултати су мање-више исти. Ако се одлучите за један од њих, нека то буде онај који вам више одговара. Није правило да иста метода одговара свима, пут сваке особе ка губитку килограма је јединствен. Стога се не треба поредити с другим људима и њиховим напретком. Фокусирајте се на здраву исхрану, вјежбајте и задржите здраве навике живота.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана