Три фактора која утичу на оболијевање од коронавируса

ГС
Три фактора која утичу на оболијевање од коронавируса

Вјероватноћа оболијевања од ковида 19 зависи од три фактора - наше генетске предиспозиције, околности под којима живимо и начина на који живимо.

Ово тврди директорка Института за нуклеарне науке "Винча" Снежана Пајовић.

"Генетски профил сваког од нас носи одређене записе у генима, који одређују да ли постоји већа или мања предиспозиција за обољевање од ковида 19. Генетски маркери јасно указују на могући ток развоја и тока обољења, што омогућава да се делује превентивно, како би клиничка слика била блажа", рекла је Снежана Пајовић гостујући у Београдској хроници РТС.

Према њеним ријечима: "Генетска предиспозиција, односно присуство гена који кодирају целокупни наш имуни одговор и антиоксидативну одбрану су основни параметри, који указују зашто неко има слабију, а неко драстичну слику ковид обољења".

Како каже, околности подразумијевају факторе средине, која и те како утиче на то да ли ће се испољити такозвани лоши гени које свако од нас има у оквиру генома.

"Спољашњи фактори средине, такође, могу да утичу на испољавање лоших гена или на њихово супримирање. Коначно, трећи фактор је начин живота, а то значи како се хранимо, које биоактивне компоненте та храна садржи, пре свега антиоксидансе, колико дуго спавамо, каква је наша физичка активност", истиче докторка Пајовић.

Ово је само дио истраживања на коме раде стручњаци из Лабораторије за радиобиологију и молекуларну генетику Института "Винча", а активни су и на тестирању лекова против ковида 19, који су већ у употреби и то у сарадњи са колегама из Тексаса.

Научно-истраживачки рад на овом пројекту трајаће око 18 мјесеци, а како каже, резултати оваквих истраживања могу знатно да помогну и у процјени примјене постојећих лијекова у борби против ковида 19.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана