Три чудна сигнала могу да покажу да сте прележали корону

ГС
Три чудна сигнала могу да покажу да сте прележали корону

Медицински часопис "Лансет" објавио је збирне резултате студија о послједицама вируса корона, а текст наводи и симптоме које излијечени од вируса корона осјећају недјељама, па и мјесецима по излијечењу.

"Лансет" наводи укупно девет симптома код испитаника који су имали средње тешку и тешку клиничку слику, те су многи од њих и хоспитализовани. Како се у студији наводи, три четвртине њих имало је најмање један од слједећих наведених симптома чак и шест мјесеци након акутне фазе болести.

Чак 26 одсто испитаника имало је проблеме са спавањем, несаницу или потешкоће да заспи, што је озбиљан проблем јер је добар и редован сан један од кључних начина да се тијело опорави, а ови дугорочни симптоми ометају и успоравају опоравак, преноси Блиц. Надаље, депресију и анксиозност пријавило је 23 одсто испитаника.

"Ово су честе послједице хроничних болести, јер особа има утисак да ју је тијело издало, да не може да предвиди шта ће се даље догодити, нити да препозна сопствени организам. То изазива анксиозност, лошу концентрацију, проблеме са спавањем, ноћне море и бриге. Болест нас често изолује и од нашег система подршке, па се са овим осећањима носимо сами. Анксиозност у тежим облицима може да води и у нападе панике", каже Теса Милер, ауторка књиге "Оно што те не убије".

Девет одсто испитаника пријавило је болове у зглобовима, што је честа појава код упалних процеса у тјелу.

"Упале нападају ткиво зглобова, изазивају отицање, скупљање течности, оштећење мишића и друге проблеме", објаснио је ортопедски хирург др Кристофер Траверс.

Студија је обухватила и до сада познате симптоме попут слабости мишића, брзог замарања, плитког даха, губитка чула мириса и укуса, као и опадање косе. Међутим, три горенаведена симптома су се издвојила у тексту као посебно интересантни јер их до сада није пријављивало много људи.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана