Топ 8 грицкалица за јело након тренинга

Г.С.
Топ 8 грицкалица за јело након тренинга

Након добро одрађеног тренинга потребно је надокнадити изгубљену енергију, а квалитетне протеине и угљене хидрате можете да пронађете у храни.

Након тренинга, знојења и сагоревања калорија, већина људи пази шта ће јести, али некада нису сигурни који је прави избор. Зато је сертификовани стручњак за спортску исхрану, Алисон Кнот открила како правилно нахранити своје тијело након тренинга.

Дати вашем тијелу праве хранљиве састојке након вежбања, неопходно је за правилан опоравак мишића. Кнот каже да би требало да се фокусирамо на бјеланчевине и угљене хидрате:

"Унос протеина је неопходан за синтезу протеина у мишићима, а унос угљених хидрата за обнављање залиха гликогена у мишићима који се користе за енергију током вјежбања издржљивости", каже она.

Према Кнот, потребно је унети 20-25 грама протеина након вјежбања, јер помажу опоравку мишића.

Кнот препоручује ове комбинације:

1. Шољица грчког јогурта + воће

2. 85 грама пилетине + житарице од целог зрна

3. Шољица тофу сира + скробно поврће

4. Природни маслац од кикирикија + банана

5. Шака бадема + шака сувог воћа

6. Два тврдо кувана јаја + тост од житарица са целим зрном

7. Шољица посног сира + воће

8. 85 грама лососа + житарице од целог зрна

 

Храна за вјежбе високог и ниског интезитета

Важно је бити свјестан колико вјежбате и колико хране вам је потребно након тренинга. На примјер, ако 45 минута изводите вјежбе високог интензитета, биће вам потребно више хране да надокнадите енергију, него ако шетате 30 минута. Кнот напомиње да ако радите тренинге снаге, вероватно ће вам бити потребно и више протеина да обновите мишиће

Иако од ваз зависи након колико времена ћете јести, Кнотт каже да је важно јести у року од два сата након вјежбања.

"Ако је оброк испланиран у року од једног до два сата након тренинга, онда тада и једите. Међутим, ако је међуоброк прикладнији јер сте у журби, онда поједите здрави међуоброк", саветује.

Колико воде треба пити?

Одржавање хидратације тком дана је неопходно, поготово ако ваш дан укључује вјежбање. Иако количина воде коју требате пити зависи од ваше тјелесне тежине и разних активности, Кнотт има неколико препорука како остати добро хидриран.

"Конзумирајте отприлике 30 милилитара течности на сваких 10 килограма ваше телесне тежине четири сата пре вежбања. За особу од 150 килограма, то је око пола литре течности. Та се количина може, и требало би да се повећава, посебно ако планирате вјежбати у екстремним температурама", тврди.

Потребно је пити воду и теком вјежбања, као и након да бисте надокнадили воду коју је ваше тијело изгубило путем зноја.

Јесу ли протеински напици добра идеја?

Протеински шејкови уобичајена су појава након тренинга. Кнот каже да су заправо добар избор, јер садрже беланчевине и течност која ће да надокнади оно изгубљено. Такође, Кнотт препоручује додавање воћа као извор угљених хидрата како би шејк онда заиста био целовити међуоброк након вежбања. Било би добро и да проверите етикету на вашем протеинском праху, који можда већ садржи угљене хидрате.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана