Тихи мождани удар све чешћи – познат главни узрок кобне дијагнозе

ГС
Foto: Илустрација

Ево шта узрокује тихе мождане ударе - укључујући главни разлог.

Висок крвни притисак

Висок крвни притисак (хипертензија) је снажно повезан са ризиком од тихих можданих удара.

"Висок крвни притисак повећава оптерећење вашег срца и временом оштећује ваше артерије и органе", пише Америчко удружење за превенцију можданих удара. "У поређењу са људима чији је крвни притисак нормалан, људи са високим крвним притиском имају већу вјероватноћу да добију мождани удар. Око 87 одсто можданих удара је узроковано суженим или зачепљеним крвним судовима у мозгу који прекидају доток крви у мождане ћелије", додају.

Нездрава исхрана

Исхрана богата ултра прерађеном брзом храном и шећером може повећати ризик од тихог можданог удара.

"Уобичајени узроци можданог удара се још увијек недовољно лијече — а свијест о факторима ризика од можданог удара је ниска. Постоје једноставни кораци које људи могу предузети да драстично смање ризик од можданог удара. Многи људи су изненађени када знају да начин на који једете може утицати на ризик од можданог удара. Постоје добри подаци који показују да исхрана у медитеранском стилу може помоћи да смањите ризик", каже Брет Цуциара, професор неурологије.

Гојазност

Гојазност је снажно повезана са ризиком од можданог удара, упозоравају љекари.

"У суштини, изгледа да је гојазност 'соло играч' повезан са повредом срца - то јест, без обзира на висок крвни притисак, повишен холестерол и дијабетес. У наставку, ово може довести до срчане инсуфицијенције. Много фактора може да изазове срчану инсуфицијенцију, а вјероватно ће томе допринијети и епидемија гојазности", каже кардиолог Џонс Хопкинс.

Висок холестерол

Висок холестерол може довести до тихог можданог удара, кажу стручњаци.

"Високи нивои холестерола стварају масне наслаге које смањују проток крви у артеријама – стање које се зове атеросклероза, што може довести до можданог удара", пише у стручном часопису Харвард Хеалтх.

Водећи узрок је блокада крвотока

Узрок број 1 тихог можданог удара је заправо када је доток крви у мозак прекинут, нешто што се може догодити неколико пута, преноси Б92.

"Крвни суд може да се блокира, ткиво које снабдијева тај суд може да умре, али особа не осјећа симптоме тако да не зна да је имала мождани удар. Што више оштећења или повреда мозга имате због тих тихих удара, то је теже за мозак да нормално функционише", каже Карен Фури, ванредни професор на Харварду.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана