Температура у плусу, а ви бисте радије попили ледену воду – боље не

ГС
Температура у плусу, а ви бисте радије попили ледену воду – боље не

Сви смо чули савете да је на врућини боље пити топле напитке, а на хладном хладне напитке. Али да ли знате зашто би то требало да радите и да ли је испијање (пре)хладних пића на врућиини заиста штетно?

Топли напитак ће вас расхладити само када напољу нема влаге или када је ваздух сув.

Када је напољу врућина већа од 30 степени Целзијуса и због врућине не можете нормално да дишете, да ли више волите да посегнете за чашом воде или сока са пуно леда да се охладите? Можда би требало да пазите колико леда стављате јер научници упозоравају да хладна вода заправо успорава хидратацију тијела и да је воду или напитке собне температуре најбоље пити на врућини јер их тело брже апсорбује.

Штавише, ако пијете хладна пића одмах након оброка, постоји велика шанса да се прехладите, чак и док је напољу вруће. Када стекнете навику да пијете воду собне температуре, приметиćете огромно побољшање варења и осјећати ћете се боље током и после оброка.

Испијање топлог чаја на температури од 30 степени такође има своје предности јер ће топао напитак подстаћи знојење и тако вас расхладити, али постоји квака: топао напитак ćе вас расхладити само када напољу нема влаге или када је ваздух СУВ.

Ефекат ће бити још бољи ако носите одјећу која не задржава влагу, или која дозвољава да зној испари.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана