СЗО: Непроналажење сексуалног партнера је инвалидитет

ГС
СЗО: Непроналажење сексуалног партнера је инвалидитет

Ако не можете да нађете дечка или дјевојку, према новим мјерилима Свјетске здравствене организације, имате инвалидитет. И неплодност се сматра инвалидитетом, што је у складу с новим Бармиовим смјерницама.

Неплодност се није сматрала инвалидношћу. До сада. Свјетска здравствена организација (СЗО) каже да то од сада јесте инвалидитет, као и у случају особа која не могу да нађу одговарајућег сексуалног партнера или им недостаје однос како би имали дјецу.

СЗО сматра да ће овом новином сви добити право на вантјелесну оплодњу (ВТО).

"Јесам присталица вантјелесне оплодње, али никада нисам посматрао неплодност као инвалидност или болест. Први сам рекао да би требало неплодним паровима дати већу доступност методи асистираних репродуктивних технологија (ИВФ), али морамо да обезбиједимо вјеродостојност пројекта", истакао је један од чланова из Парламентарне групе за неплодност.

Ова дефиниција може да пољуља рад НИЦЕ и других који су осигурали да вантјелесна оплодња буде доступна свима. "Ова апсурдна глупост није једноставно преобликовање неплодности, већ потпуно споредно облагање биолошког процеса и значаја природног односа између мушкарца и жене. Много прије него што се бебе створе и настану на захтјев, у потпуности у лабораторији", рекла је Џозефин Кинтавал, која се бави репродуктивном етиком.

Али доктор Дејвид Адамсон, аутор нових стандарда, тврди да је то "велика шанса" за самохране родитеље и хомосексуалце.

"Дефиниција неплодности сада је написана на такав начин да укључује права свих појединаца да имају породицу, а то укључује самохране мушкарце, самохране жене, хомосексуалце, гејеве. То ставља улог у земљу и каже да појединац има право на репродукцију без обзира на то да ли има партнера или не. То је велика промјена. То у суштини мијења ко би требало да буде укључен у ову групу и ко треба да има приступ здравственој заштити. Поставља међународни правни стандард. Земље су га обавезале", истакао је доктор Адамсон.

Портпарол Министарства здравља рекао је да НХС није обавезна да поштује посљедњи савјет Свјетске здравствене организације. Према Закону о равноправности из 2010. године, особа се онеспособљава ако има физичко или ментално оштећење које има "значајан" и "дугорочни" негативни утицај на њихову способност обављања нормалних дневних активности.

Али Либи Пурвес, водитељка Радио Мидвика 4, гади се нових препорука. Она је рекла:

"Кад се ненадано ново људско право изненада избаци од озбиљне агенције УН није само глупо, већ и опасно. Свјетска здравствена организација, која на свом тањиру има још много тога, дуго је дефинисала неплодност као инвалидитет. Тужно је, али тај неко није онеспособљен у поређењу с оним ко је слијеп, глув, ментално оштећен или тешко осакаћен", напоменула је Либи Пурвес.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана