СЗО: На свијету милијарду пушача, пораст употребе е-цигарета

Танјуг
СЗО: На свијету милијарду пушача, пораст употребе е-цигарета

ПРАГ - Глобални напори у контроли дувана довели су до значајног напретка у смањењу пушења и обезбјеђивању заштите здравља људи у многим дијеловима свијета, али је у међувремену дошло до значајног пораста коришћења нових дуванских производа, наводи се у најновијем извјештају СЗО "о борби против дуванске епидемије".

Последњих година на многим тржиштима је дошло до пораста коришћења нових производа попут електронских система за испоруку дувана (ЕНДС) односно е-цигарета и "вапе-а", наводи се у извјештају.

Глобално, распрострањеност пушења код људи старијих од 15 година пала је са 22,7 одсто на 17,5 одсто.

Удио људи који користе дуван опао је у већини земаља, али пораст становништва значи уствари да је број пушача и даље велики, наводе из СЗО, пренио је Радио слободна Европа.

Тренутно, од отприлике милијарду пушача на свиету око 80 одсто живи у земљама са ниским и средњим приходима.

Дуван је одговоран за смрт осам милиона људи годишње, укључујући милион људи који умре због пасивног пушења, наводи се у извјештају СЗО.

Четири пута више људи сада је обухваћено једном од мјера контроле дувана које препоручује СЗО, него што је то био случај 2007. када је СЗО објавила први овакав извјештај.

Милијарде живота су сада боље заштићене и милиони живота су спасени током претходних година.

Ипак, 49 земаља свијета није усвојило ниједну мјеру за заштиту од дуванског дима, док су, са друге стране, само двие земље - Бразил и Турска - у потпуности спровеле све мјере.

Док дуванска индустрија подразумијева да су ови електронски системи за пушење сигурнији јер не садрже дуван, они ипак садрже никотин који је како наводе у СЗО компонента која изазива зависност.

Како наводи СЗО, ове производе дуванска индустрија често ставља на тржиште рекламирајући их тинејџерима уз коришћење хиљада привлачних укуса, због чега је, упозорава се у извјештају, три пута већа вјероватноћа да ће у будућности дјеца користити ове производе.

Тренутно, 32 земље имају уведену забрану продаје електронских дуванских система, 79 земаља усвојило је барем једну дјелимичну мјеру којом се забрањује коришћење ових производа у јавном простору, њихово рекламирање, промоција и спонзорство.

Међутим, и даље 84 земље немају никакву регулацију.

Бројне дугорочне здравствене посљедице коришћења електронских цигарета још увијек нису познате, а како наводи СЗО, постоји све више доказа да ови производи нису безазлени.

Генерални директор СЗО Тедрос Аданон Гебрејесус сматра да су електронски системи за никотин штетни и да морају бити боље регулисани.

-Тамо гдје нису забрањени, владе треба да усвоје одговарајуће политике како би заштитиле своје становништво од штете ових система и спријечиле њихово прихватање код дјеце, тинејџера и других рањивих група - упозорио је Тедрос.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана