СЗО мора бити у средишту глобалног система здравствене заштите

Срна
Foto: Танјуг

ЖЕНЕВА- Генерални директор Свјетске здравствене организације /СЗО/ Тедрос Аданом Гебрејесус изјавио је да та организација мора бити у средишту глобалног система здравствене заштите, док је истовремено признао да је неопходно извршити интерне реформе.

Скупштина СЗО која се одржава од 22. до 28. маја сматра се једним од најважнијих догађаја у седамдесетпетогодишњој историји те организације јер покушава да одреди своју будућу улогу у глобалној здравственој политици и да добије одобрење за реформу финансирања.

"Потребна нам је јача СЗО са одрживим финансијама, у средишту архитектуре глобалне здравствене заштите. Постоје позиви за промјене у СЗО и неоспорно је да су измјене потребне", нагласио је Гебрејесус у свом говору на скупштини СЗО.

СЗО је на удару критика након што их је независни панел окривио за слабост на почетку пандемије ковид 19 и недостатак овлаштења за истраживање епидемија и координацију мјера за сузбујање ширења.

Међутим, све указује на то да су 194 чланице подијељене по питању да ли СЗО заслужује нова овлаштења након начина на који су рјешавали пандемију ковид 19.

Гебрејесус је додао да је криза са ковид 19 далеко од завршене и да свијет није спреман за нову пандемију.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана