Свирање клавира смањује стрес и депресију

Срна
Foto: Илустрација

БРИСТОЛ- Свирање на клавиру може допринијети смањењу лошег расположења, стреса и депресије - показује научно истраживање.

Научници са универзитета у Бату истичу позитиван учинак свирања или учења свирања на клавиру на способност мозга да обради слике и звукове.

Истраживачи су пратили почетнике који су похађали сатове клавира само један сат седмично у периоду од 11 седмица.

Како преноси портал "Сајенс њуз", испитаници су пријавили знатна побољшања у препознавању аудио-визуелних промјена у околини, као и смањен осјећај тјескобе, стреса и депресије.

Индивидуалне инструкције укључивале су 20 минута вјежби за прсте, након чега је слиједило свирање дјела са пописа градива за први разред музичке школе, смјер клавир, у трајању од 40 минута.

Резултати показују да је код особа које су училе свирати клавир побољшана способност обраде мултисензорних информација – вида и звука, а након инструкција били су и мање анксиозни.

Карин Петрини, професор на Одјељењу за психологију Универзитета у Бату,

објашњава да је свирање инструмента попут клавира - сложен задатак.

Од музичара се тражи да зна ишчитати партитуру, да генерише покрете и прати слушне и тактилне повратне информације да би наставио с даљим активностима.

"У научном смислу, тај процес повезује визуелне са слушним елементима и резултира мултисензорним тренингом за појединца", појашњава Петринијева.

Резултати студије указују на чињеницу да свирање клавира има значајан, позитиван утицај на начин на који мозак обрађује аудио-визуелне информације чак и у старијој животној доби када је пластичност мозга смањена.

Аутори истраживања сматрају да би музичко подучавње могло бити корисно за особе са менталним потешкоћама, због чега проводе додатна истраживања да би то и потврдили.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана