Шведска студија: Удисање мириса зноја других људи корисно у терапији анксиозно

Танјуг
Шведска студија: Удисање мириса зноја других људи корисно у терапији анксиозно

ПАРИЗ - Почетно истраживање шведских научника показало је да удисање мириса зноја других људи може бити корисно у терапији социјалне анксиозности.

Истраживачи су започели тестове са волонтерима, а у својим експериментима тестирали су утицај мириса зноја испод пазуха.

Према почетним резултатима, који још треба да буду потврђени, научници сматрају да мирис зноја активира мождане путеве повезане са емоцијама, нудећи умирујући ефекат.

Шведски научници представљају неке од својих раних налаза на медицинској конференцији у Паризу ове нејдеље, пренео је данас Би-Би-Си (ББЦ).

Шведски истраживачи сугеришу да мирис људског тијела може да пренесе емоционално стање - на примјер срећно или узнемирено - па чак и да изазове сличне одговоре код других људи који га осјете.

Истраживачи су замолили 48 жена са социјалном анксиозношћу да удахну неке од узорака мириса зноја људи који су гледали неке хорор или срећне филмове.

Поједине од тих жена су добиле мирис зноја да га оњуше, док су друге - контролна група - добиле чист ваздух.

Први резултати показују да су оне жене које су удахнуле мирис зноја боље поднијеле терапију лековима који се користе против анксиозности.

„Зној који се производи док је неко срећан имао је исти ефекат као неко ко се уплашио због филмског клипа. Дакле, можда постоји нешто у људским хемо-сигналима у зноју генерално што утиче на одговор на лијечење”, рекла је водећи истраживач са Института Каролинска у Стокхолму, Елиса Вигна.

Према њеним ријечима, може бити да једноставно излагање присуству неког другог има тај ефекат, али то мора да се потврди.

Вигна је рекла да је то оно што се сада тестира у слиједећој студији у којој је укључен и зној појединаца који гледају емоционално неутралне документарне филмове.  

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана