Шведска: Епидемија можда готова, довољно људи стекло имунитет

Srna
Шведска: Епидемија можда готова, довољно људи стекло имунитет

КОПЕХАГЕН - Један од најистакнутијих данских епидемиолога Ким Снепен сматра да је Шведска на прагу заустављања епидемије, јер је постигла довољно висок ниво "имунитета крда" на вирус корона међу својом популацијом.

 

Иако епидемија није достигла класичних 60 одсто популације, Снепен сматра да је то довољно да се заустави нови талас епидемије.

"Постоје назнаке да су Швеђани стекли довољан ниво имунитета на вирус, који је, заједно са епидемиолошким мјерама које су на снази, довољан да обузда његово ширење", наводи Снепен за дански лист "Политикен".

Шведска има просјек од 23 случаја новозаражених на милион становника у посљедњих седам дана, док је Данска имала 61 случај новозаражених на милион становника.

Снепен напомиње да је Шведска претрпјела знатно већу стопу смртности од ковида 19, односно да има 5.900 преминулих, у односу на 635 у Данској.

"То је цијена коју су платили. Са позитивне стране гледано, они су можда готови са епидемијом", наводи Снепен.

У раније објављеној студији професор Тома Бритон са универзитета у Стокхолму процијењује да се пуни "имунитет крда" може постићи и са 43 одсто популације која је развила имунитет на заразу, што је знатно ниже од класичних 60 до 70 одсто које признаје епидемиолошка струка, преносе медији.

Све више доказа сугерше да је Агенција за јавно здравство у Шведској можда била у праву при бирању стратегије контролисаног развоја колективног имунитета, наводи и професор биомедицине на Унививезитету Архус Сорен Рис Палудан.

Шведску стратегију стварања "имунитета крда", која је резултирала са више од 88.000 случајева заразе и чије се бројке полако смањују још од јуна, критиковали су медицински стручњаци и политичари, упозоривши да се ризик нових жаришта у Шведској не може одбацити.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана