Свакодневно конзумирање ораха може смањити ниво холестерола

Срна
Foto: ИЛУСТРАЦИЈА

Истраживање, које је објављено у часопису Америчког удружења за срце (АХА), показало је да укључивање ораха у прехрану може смањити ниво ЛДЛ холестерола, који људи често називају "лошим" холестеролом.

Тачније, студија показује да свакодневно конзумирање ораха током периода од двије године нарочито смањује ниво холестерола. Ово се односи на старије одрасле особе.

Смањио се укупан број ЛДЛ честица повезаних са атеросклерозом, која се јавља када се масне наслаге накупе у артеријама. Доктор Емилио Рос, један од аутора истраживања, истакао је бројне благодати ораха:

"Ораси имају оптималан састав храњивих твари, укључујући значајне количине алфа-линоленске киселине, биљне омега-3 масне киселине, полифенола и фитомелатонина, преноси Кликс.

Редовно конзумирање ораха не само да ће смањити ниво ЛДЛ холестерола, него ће ЛДЛ честице учинити мање склоним 'уласку' у артерије."

У истраживању је учествовало 636 судионика у доби од 63 до 79 година. Око половине њих узимало је лијекове за смањење повишеног крвног притиска, што је типично за ову популацију.

Лијекове који снижавају ниво холестерола, узимало је 32 посто њих. Једна група није конзумирала орахе, док је друга додавала половину шоље сирових ораха у свакодневне оброке.

Судионици који су јели орахе смањили су ниво ЛДЛ холестерола у просјеку за 4,3 милиграма по децилитру (мг/дл), а укупни холестерол у просјеку за 8,5 мг/дл. Такођер су смањили број укупних ЛДЛ честица за 4,3 посто, а малих ЛДЛ честица за 6,1 посто.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана