Сурутка прави мелем за здравље

ГС
Сурутка прави мелем за здравље

Сурутка је "нуспроизвод" код производње сира, а богата је корисним нутријентима.

Богата је магнезијумом, калцијумом, цинком, фосфором, витаминима  B, аминокиселинама. Добро утиче на кости, јер надокнађује бјеланчевине, хидрира тијело и најбоља је замјена за спортска пића, па се често употребљава у бодy буилдингу.

Због огромне хранљиве вриједности, она се пореди чак и са мајчиним млијеком. Подстиче размножавање ацидофилних бактерија, које су природни антисептик. Одлична је за дијете и детокс програме, јер убрзава метаболизам.

Сурутка помаже да се лучи серотонин, хормон среће, па се препоручује свима који су под стресом, а добра је и за обнову енергије, смањује грчеве у мишићма и опушта их. Код старијих особа, сурутка спречава остеопорозу, чисти крвне судове, скида наслаге на зубима, превенира каријес и регенерише и чува јетру.

Терапије сурутком познате су у лијечењу цревних поремећаја (попут нередовне столице), хормоналних проблема, гојазности и проблема са циркулацијом, као што су зачепљење артерије.

Конзумира се тако што се кашика сурутке раствори у чаши воде и попије као додатак исхрани. Ако желите да вам овај напитак буде укуснији, дадајте мед у мало топле воде и у то нациједите сок од два лимуна и све помијешајте са литром сурутке, преноси Новости.рс.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана