Студија:Екстремно обрађена храна повезана је са смрћу од различитих облика рака

Танјуг
Студија:Екстремно обрађена храна повезана је са смрћу од различитих облика рака

ЛОНДОН - Конзумирање више ултра обрађене хране повећава ризик од оболевања и умирања од рака, посебно рака јајника, показали су резултати најновијег истраживања спроведеног на око 197.000 људи у Великој Британији од којих су више од половине жене, објавио је данас Си-Ен-Ен (ЦНН).

Претјерано прерађена храна укључује инстант супе, сосове, смрзнуте пице и готова јела, као и виршле, кобасице, помфрит, сокове, колачиће из продавнице, колаче, бомбоне, крофне, сладолед и друго.

„Ултра-прерађена храна се производи од индустријски добијених састојака и често садржи адитиве да би се прилагодила боја, укус, конзистенција, текстура или продужио рок трајања“, истакла је др Киара Чанг, истраживач Националног института за здравље . „Наша тијела можда неће реаговати на исти начин на ове ултра-обрађене састојке и адитиве, као на свежу и хранљиву минимално обрађену храну“, рекла је Чанг.

Међутим, људи који једу више ултра-прерађене хране имају и тенденцију да „пију више газираних пића и мање чаја и кафе, као и мање једу поврће и другу храну која спада у здрав начин исхране“, истакао је Дуан Мелор, дијететичар и виши сарадник на медицинској школи Астон у Бирмингему, Велика Британија. „

Ово би могло значити да то није ефекат саме ултра-прерађене хране, већ да одражава утицај мањег уноса здравије хране“, рекао је Мелор, који није био укључен у студију.

Студија, објављена у уторак у часопису еЦлиницалМедицине, разматрала је повезаност између конзумирања ултрапрерађене хране и 34 различита типа рака у периоду од 10 година.

Истраживачи су анализирали податке о навикама у исхрани 197.426 људи из базе британске Биобанке, велике биомедицинске базе података и истраживачког ресурса који је пратио становнике од 2006. до 2010. године.

Количина ултра обрађене хране коју су конзумирали људи у исхрани кретала се од 9,1 одсто до 41,4 одсто, показало је истраживање. Обрасци исхране су затим упоређени са медицинским картонима у којима су наведене и дијагнозе и смрти од рака. Сваки пораст од 10 одсто у потрошњи ултраобрађене хране био је повезан са повећањем од 2 одсто у развоју било ког рака и 19 одсто повеćаним ризиком од дијагнозе рака јајника.

Смртност од рака је такође порасла, показало је истраживање. За сваких додатних 10 одсто веће потрошње ултрапрерађене хране, ризик од умирања од било ког рака повеćавао се за шест одсто док је ризик од умирања од рака јајника порастао за 30 одсто, наводи се у саопштењу.

Када је ријеч о смрти од рака код жена, рак јајника је рангиран на петом мјесту, „што представља више смртних случајева него било који други рак женског репродуктивног система“, примјетило је Америчко удружење за рак.

Ово најновије истраживање није прво које показује повезаност између високог уноса ултрапрерађене хране и рака. Студија из 2022. године испитала је исхрану преко 200.000 мушкараца и жена у Сједињеним Државама до 28 година и открила везу између ултрапрерађене хране и колоректалног карцинома - трећег најчешће дијагностикованог рака у Сједињеним Државама код мушкараца, али не и код жена.

“Иако нова студија са седиштем у Великој Британији не може да докаже узрочност, већ само повезаност, други доступни докази показују да би смањење ултра-прерађене хране у нашој исхрани могло да пружи важне здравствене користи“, истакла је др Естер Вамос, водећи аутор студије.

„Потребна су даља истраживања да би се потврдили ови налази и разумјеле најбоље стратегије јавног здравља за смањење широке распрострањености и штетности ултра-прерађене хране у нашој исхрани“, навела је Вамос.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана