Стратегија вакцинације у Индонезији: Први у реду инфлуенсери и познате особе

ГС
Foto: Printscreen/Youtube

Међу првима у реду за вакцине против коронавируса у Индонезији била је особа позната на друштвеним мрежама, односно инфлуенсер.

Рафи Ахмад, инфлуенсер из Индонезије, примио је вакцину против коронавирусна у предсједничкој палачи Мердека у Јакарти. Он је био уз предсједника Јока Видодоа у сриједу када је почео процес вакцинације у Индонезији.

Ахмад има готово 50 милиона пратилаца на Инстаграму.

"Хвала Богу, вакцина... Не бојте се вакцина", написао је 33-годишњи инфлуенсер у опису видеа на којем се види како прима вакцину.

Одлука о томе ко би требао бити први у реду за ограничене дозе вакцина изазов је широм свијета, а многе земље дају предност рањивим групама, медицинарима и старијим особама.

Виша службеница министарства здравства Сити Надиа Тармизи рекла је да је одлука да се у први круг вакцинисања укључе инфлуенсери уз готово 1,5 милиона здравствених радника је смишљена владина комуникацијска стратегија.

Индонезија је у најтежој ситуацији у југоисточној Азији с више од 869.000 заражених и 25.000 смртних случајева. Иако је становништво било скептично у вези са сигурношћу и ефикасношћу било које вакцине у држави с већински муслиманском популацијом, вакцинација је започела.

Индонежани су међу највећим глобалним корисницима друштвених мрежа као што су Фејсбук, Твитер и Инстаграм.

Министарство здравља није рекло колико ће особа које су заражене бити у реду за вакцинацију, али међу онима који су требали добити вакцину били су музичари Ариел из бенда Ноах и Риса Сарасвати, преноси ''Кликс''.

Ахyани Раксанагара, шеф Бандунгове здравствене агенције, рекао је да се нада да ће умјетници послати позитивну поруку о вакцинацији, посебно младим људима.

Анкета из прошлог мјесеца показала је да је само 37 посто Индонежана спремно за вакцинацију, 40 посто људи размислило би о вакцинацији, а 17 посто би је одбило.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана