Ставите бијели лук испод јастука прије спавања и изненадите се резултатима

Agencije
Ставите бијели лук испод јастука прије спавања и изненадите се резултатима

Здраве навике некада није нимало тешко стећи и за њих вам не треба пуно новца или труда, а постоји неколико начина да свој живот побољшате чак и док спавате.

Свима је добро познат оштар укус чешњака. Додаје упечатљив укус многим сланим јелима, али не само то. Такођер је и јако здрав, са сложеним угљикохидратима и протеинима, минералима и витаминима попут витамина Б па и натрија, калија и магнезија. Редовно кориштење бијелог лука у прехрани помаже у спречавању срчаних и других кардиоваскуларних болести, као и метаболичких поремећаја попут дијабетеса.

Користи од бијелог лука су бројне, а ми вам откривамо какве благодати можете очекивати ако будете спавали с њим испод јастука.

Дисат ћете боље

Један од начина на који вам бијели лук помаже преко ноћи јест да вам може прочистити блокиране дишне путеве. Када се удише, алицин разрјеђује слуз, тако да се она суши. Ваше ће се дисање побољшати, што ће вам омогућити да лакше заспите.

Ако вам стављање једног или два бијела лука испод јастука није довољно, можете се напарити прије спавања. Ставите 3-5 изгњечених чехни у здјелу вруће воде, искључите ринглу и инхалирајте се изнад паре. Будите пажљиви и немојте се превише примицати здјели како не бисте опекли лице.

Мање ћете бити болесни

Бијели лук је, такођер, снажан антибактеријски састојак и може уништити микробе прије него што се разболите. Он помаже и у томе да се брже излијечите од прехладе или грипе. Истраживачи сматрају да је то због тога што алицин може блокирати двије групе ензима које омогућавају заразним микробима да преживе у тијелу домаћина.

Редовно спавање с бијелим луком испод јастука може вам помоћи да се ослободите микроба, а ако се разболите, укључите га мало више у своју прехрану.

Боље ћете спавати ноћу

Спавање с бијелим луком испод јастука је лијек против несанице који се користи стољећима. Свакако је тешко повјеровати да тако јак мирис може дјеловати смирујуће, али заиста дјелује. Мирисање алицина из бијелог лука може вам помоћи да заспите и спавате тако да се заиста одморите.

Поред овога, конзумирање већих количина бијелог лука повећава унос магнезија и калија у ваш организам. Ова два минерала имају важну улогу код спавања тако што дјелују опуштајуће на мишиће и производе киселину звану ГАБА. ГАБА је сигнал тијела да је вријеме да се смири и хлади станице вашег мозга како би могле почети с ресторативним радом који се догађа тијеком ноћи.

Природно ћете одбијати кукце

Ако сте се икада бринули о томе да вам паук не уђе у уста током спавања или се будите с угризима комараца, цијенит ћете да имате супер заштиту испод свог јастука. Бијели лук је отрован за кукце и они то знају, тако да ће их држање лука испод вашег јастука, тјерати даље од вас.

Заправо, неки људи користе спреј од бијелог лука и воде како би отјерали кукце из дворишта. У сврху тјерања кукаца, неће имати исти учинак ако једете бијели лук. Комарце особито привлачи угљeн диоксид који издишемо и који се јавља без обзира на то што смо јели.

Неколико ријечи опреза

Ствар коју обавезно морате запамтити ако имате псе или мачке јест да је бијели лук отрован за њих. Ако ваши љубимци улазе у ваш кревет и склони су украсти храну, најбоље је не остављати бијели лук испод јастука када нисте ту. Мала количина бијелог лука вјеројатно неће нашкодити вашем љубимцу, али већа количина вјеројатно хоће.

У сваком случају, бољи је учинак ако сваку вечер прије спавања стављате свјежи бијели лук испод јастука. Препоручујемо и то да га умотате у неку крпу. Садржи уље које може оставити мрље на вашој постељини ако се измрви.

Бијели лук је одличан за ваше здравље, било да спавате с њим, једете га или удишете. Свакако, не постоји разлог да не направите све од наведеног. Ипак, стотине година његовог кориштења као средства за спавање, довољно говори о његовој јединственој способности да опусти и тијело и мозак и побољша квалитету вашег сна.

Дефинитивно бисте требали испробати систем стављања бијелог лука испод јастука прије него што прибјегнете опасним кемијским средствима за спавање које могу изазвати и овисност. Чак и када вас успавају, квалитета вашег сна није добра под утјецајем ових лијекова. Бијели лук је јефтин, лак и дјелује без икаквих нуспојава.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана