Старији власници кућних љубимаца имају боље памћење

Срна
Foto: Илустрација

БИЈЕЉИНА- Научна студија показује да особе старије од 50 година, које имају кућне љубимце, показују боље резултате на тестовима памћења.

Истраживање научника са Универзитета Мичиген показује да ефекат кућних љубимаца не штити само срце и цријева, што је већ позната теорија, него може да има важну улогу и у очувању функција мозга у старијој доби, пише "Сајенс алерт".

Резултати се заснивају на национално репрезентативном истраживању које је проведено на више од 20.000 одраслих особа, које су одговарале на питања имају ли кућног љубимца и колико дуго.

Здравствено стање испитаника потом је праћено у шестогодишњем периоду.

Показало се да су власници кућних љубимаца имали боље когнитивне резултате од других. Тај ефекат био је видљив посебно код старијих од 65 година, кад се обично почну појављивати симптоми деменције.

Ако је особа из те добне групе имала љубимца пет година - постизала је боље резултате у средњорочном и дугорочном памћењу ријечи од вршњака који љубимце нису имали.

Бројне научне студије показују да су кућни љубимци добри за здравље, а пуно је теорија зашто је тако.

Власници паса су присиљени да шетају због својих кућних љубимаца, а свакодневно кретање је повезано са здрављем мозга и функционалним дужим животом.

Зна се и да животиње уносе нове бактерије у домаћинство, што ојачава имунолошки систем, посебно цријева.

Такође, кућни љубимци једноставно усрећују људе - научне студије сугеришу о да њихова присутност смањује усамљеност и стрес.

У старијој доби то може бити важније него у млађој. Доказано је да изолација може промијенити структуру и функцију мозга.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана