Стално га бацате, а нисте ни свјесни шта чини за наше здравље: Дио који одсјечете штити ваше срце

ГС
Стално га бацате, а нисте ни свјесни шта чини за наше здравље: Дио који одсјечете штити ваше срце

Сезона је младог лука и зато искористите прилику и једите га баш сваки дан. Зелени дио младог лука никако не би требало бацати јер се у њему налазе састојци који су одлични за наше здравље.

Млади лук је богат витаминима и минералима, и одличан је у заштити здравља. Има антибактеријска својства и штити од упала, помаже код прехладе, а добар је и за побољшање пробаве. Садржи витамине А, К и Ц, док од минерала садржи доста фосфора, калијума и калцијума.
Зашто је добро јести млади лук сваки дан?

Штити срце – Пун је антиоксиданса који штите тело од оштећења изазваних деловањем слободних радикала. Уз то, млади лук може да одржи крвни притисак у границама нормале и смањује ризик од стварања угрушака.

Добар је за вид – Штити од упала и смањује ризик од очних обољења. Садржи доста витамина А, који је неоходан за добар вид. Само један лук садржи око три посто дневних потреба за витамином А.

Јача кости – Витамини Ц и К, којима млади лук обилује, добри су за заштиту костију. Само један лук садржи око 20 посто препоручене дозе витамина К и око два посто витамина Ц. И један и други важни су за густоћу и чврстоћу костију. Недостатак ових витамина повећава шансу за развој остеопорозе и ломове.

Снижава холестерол – Млади лук има велики број супстанци које снижавају лош холестерол у крви. Његов зелени део веома је здрав и, поред тога што помаже да се смањи холестерол, добар је и за враћање повишеног шећера у нормалу. Хром присутан у младом луку има низ здравствених користи, а само једна од њих је превенција и контрола дијабетеса.

За лепшу кожу – Помаже телу у производњи колагена, који је важан за лепу, здраву и затегнуту кожу. Колаген је заслужан за успоравање настанка бора на лицу и налази се у многим кремама.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана