Шта све радимо погрешно када перемо зубе?

ГС
Foto: Илустрација

Прање зуба је дневна рутина коју смо толико пута урадили, да заборавимо да себи поставимо питање да ли знамо сва правила.

Испоставило се да ипак правимо доста грешака када перемо зубе.

Правилно прање зуба

Прво питање која се поставља је да ли зубе да перемо прије или послије доручка?

"Прање зуба ослобађа их од наслага и бактерија.  Ако конзумирате киселу храну и пиће, као што су тост, кафа и цитруси, требало би да избјегавате прање зуба најмање 30 минута након јела. Кад перете зубе одмах ујутро убрзавате производњу пљувачке која помаже храни да се разгради и тако убија штетне бактерије у устима", објашњава стоматолог Рона Ескандер, преноси Тhe Sun.

Начин држања четкице веома је важан за правилно одржавање здравље зуба. Стоматолог истиче да она треба да се држи по углом од 45 степени, тако да је пола четкице прислоњено на десни, а пола на зуб, док длачице четкице треба увијек да буду окренуте према деснима.

Притисак

Многи мисле да ће уколико више притискају четкицу боље да оперу зубе. Међутим, тајна није у овоме, него је баш супротно. Прејако четкање може да оштети зубе.

Четкање језика

Четкање језика многи занемарују или то раде погрешно. Стоматолог каже да за лош јутарњи дах може да буде одговоран и језик, па би зато сваки пут када перете зубе требало да очистите и јези,  покретима напријед-назад, преносе Новости.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана