Шта све мо­гу ора­си за ва­ше здрав­ље

Agencije
Шта све мо­гу ора­си за ва­ше здрав­ље

Ора­си су пу­ни оме­га-3 ма­сних ки­се­ли­на ко­је по­во­љно дје­лу­ју на крвне су­до­ве и по­бољ­ша­ва­ју памћење јер утичу на ства­ра­ње не­уро­тран­сми­те­ра не­оп­хо­дних за рад моз­га. Сма­њу­ју ра­зличите упа­ле у ор­га­ни­зму и опу­шта­ју крвне су­до­ве, што је ве­ома важно они­ма ко­ји има­ју про­бле­ма са срцем јер сма­њу­ју ни­во "ли­шег" хо­лес­те­ро­ла у крви и ри­зик од ра­зви­ја­ња крвног угру­шка, а по­мажу и про­тив ди­ја­бе­те­са ти­па 2.

Од свих дру­гих ора­шас­тих пло­до­ва, ора­си садрже нај­ви­ше ан­тио­кси­да­на­са, здра­ва вла­кна, про­те­ине, ви­та­ми­не и ми­не­ра­ле. Иако мно­ги сма­тра­ју да ора­си де­бља­ју, ора­си садрже здра­ве по­ли­не­за­сићене и мо­но­не­за­сићене мас­ти, ко­је не заче­пљу­ју крвне жиле као за­сићене мас­ти.

Љеш­њак је та­кође пра­ва ри­зни­ца ви­та­ми­на и ми­не­ра­ла. Научни­ци су израчуна­ли да је 30-60 гра­ма љеш­ња­ка оп­ти­мал­на дне­вна до­за ка­ко би се ма­кси­мал­но ис­ко­рис­ти­ла ље­ко­ви­та свој­ства љеш­ња­ка. Успо­ра­ва ста­ре­ње и сма­њу­је ри­зик од ма­ли­гних бо­лес­ти. Ре­гу­ли­ше крвни при­ти­сак, број от­ку­ца­ја срца те сма­њу­је ри­зик од срчаног и можда­ног уда­ра. Ами­но­ки­се­ли­на у љеш­ња­ци­ма има ја­ка ан­ти­упал­на свој­ства те шти­ти и од ра­ка дој­ке и прос­та­те те сма­њу­је ри­зик од ди­ја­бе­те­са. Садрже мно­го фла­во­но­ида, ко­ји чува­ју мо­зак.

Ипак, ако из не­ког ра­зло­га мо­ра­те па­зи­ти на сва­ку ка­ло­ри­ју, по­се­гни­те за ба­де­ми­ма, нај­ма­ње ка­ло­ричним од свих ора­шас­тих пло­до­ва, ко­ји ује­дно садрже нај­ви­ше кал­ци­ју­ма. Бо­га­ти су и ви­та­ми­ном Е, ко­ји по­маже у одржава­њу до­брог памћења, па се пре­по­ручују и као на­мир­ни­ца за спречава­ње де­мен­ци­је. Ви­та­мин Е дје­лу­је пре­вен­ти­вно и на мо­гућа ис­те­за­ња ми­шића и упа­ле по­сли­је и при­је тре­нин­га. У ли­јечењу се ко­рис­те плод (љус­ка и сје­мен­ка), лис­то­ви и ко­ра. Лис­то­ви и љус­ке под­стичу рад је­тре и сми­ру­ју ка­шаљ, а ко­ра служи и као сред­ство про­тив цри­је­вних па­ра­зи­та, по­ви­ше­не тје­ле­сне тем­пе­ра­ту­ре, а пос­пје­шу­је и излучива­ње мо­краће. Ба­де­мо­во уље је иде­ал­но про­тив упа­ла и ото­ка, а ко­рис­ти се и у ко­зме­ти­ци, по­се­бно оној за ње­гу зре­ле коже. Ба­дем је нај­лужна­ти­ји ора­шас­ти плод, што значи да у ти­је­лу не ства­ра ки­се­лу реа­кци­ју те га мно­ги сма­тра­ју нај­здра­ви­јим и нај­цје­ло­ви­ти­јим ора­шас­тим пло­дом

Ље­ко­ви­ти ре­цеп­ти

Про­тив ане­ми­је

При­пре­ми­те смје­су од по­ла ки­ло­гра­ма ли­вад­ског ме­да, по­ла ки­ло­гра­ма мље­ве­них ора­ха и је­дног ли­му­на. Све до­бро изми­је­шај­те и узи­мај­те је­дну чај­ну ка­ши­ку сва­ка три до чети­ри са­та.

На­маз од љеш­ња­ка

Уси­тни­те дви­је ша­ли­це љеш­ња­ка у блен­де­ру и до­дај­те им дви­је ка­ши­ке ко­ко­со­вог ма­сла­ца. Кад се до­бро прожме, изва­ди­те и по­служите.

Чир на желу­цу

Ора­хо­во мли­је­ко је ли­јек ко­ји пос­пје­шу­је за­рас­та­ње чире­ва на желу­цу. Пре­лиј­те 20 гра­ма мље­ве­них ора­ха с два де­ци­ли­тра во­де. До­бро про­мућкај­те, про­ци­је­ди­те и до­дај­те ве­ли­ку ка­ши­ку ме­да. При­је сва­ког обро­ка узи­мај­те од пет до шест ма­лих ка­ши­ка ора­хо­вог мли­је­ка.

Зно­је­ње но­гу

Про­тив зно­је­ња но­гу у два ли­тре во­де по­то­пи­ти по пет већих ка­ши­ка уси­тње­ног ора­хо­вог лишћа и ко­ре мла­дог храс­та. За­ку­ва­ти и ос­та­ви­ти на ва­три 10 ми­ну­та. Кад при­пра­вак пос­та­не млак, у ње­му опе­ри­те но­ге. Не бри­са­ти но­ге на­кон пра­ња, не­го их ос­та­ви­ти да се осу­ше на ваз­ду­ху.

Јачање ко­се

Са­ме­љи­те 10 ка­ши­ка ора­хо­вих јез­гри и ста­ви­те у ли­тар ал­ко­хо­ла (96%). Бо­цу с мје­ша­ви­ном до­бро за­тво­ри­те и ос­та­ви­те је да сто­ји на то­плом мјес­ту дви­је се­дми­це. До­би­је­ном те­кућином сва­ку вече ма­си­рај­те кожу гла­ве, за­тим опе­ри­те ко­су и осу­ши­ти.

Про­тив гла­во­бо­ље

Не са­мо да је уку­сна по­слас­ти­ца, не­го мед у ком­би­на­ци­ји с ора­си­ма до­ка­за­но по­маже и код про­бле­ма с гла­во­бо­љом и не­са­ни­цом.

Пло­дност и по­тен­ци­ја

Орах је при­ро­дни афро­ди­зи­јак, садржи ви­та­ми­не Б1 и Б2, ко­ји ти­је­лу да­ју енер­ги­ју и ви­тал­не еле­мен­те ко­ји су би­тни за ра­звој пол­них жли­јез­да. Бо­гат је цин­ком, ко­ји је важан за нор­мал­ну се­ксу­ал­ну акти­вност и рад прос­та­те. Има по­јачано дје­ло­ва­ње у ком­би­на­ци­ји с ме­дом, ко­ји та­кође оби­лу­је тва­ри­ма не­оп­хо­дним за му­шко ре­про­ду­кти­вно здрав­ље. У је­дна­ким омје­ри­ма по­ми­је­шај­те мље­ве­не ора­хе с кес­те­но­вим ме­дом и је­ди­те три ка­ши­ке мје­ша­ви­не три пу­та на дан. Ка­ко бис­те пос­ти­гли жеље­не учин­ке, те­ра­пи­ја тре­ба да тра­је од 20 до 30 да­на. Ова мје­ша­ви­на је учин­ко­ви­та и код ви­со­ког при­тис­ка те гла­во­бо­ље.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана