Шта су мајмунске богиње

ГС
Око 80 случајева мајмунских богиња потврђено је у 12 земаља
Foto: Танјуг/АП | Око 80 случајева мајмунских богиња потврђено је у 12 земаља

ЛОНДОН - Око 80 случајева мајмунских богиња потврђено је у 12 земаља, саопштила је данас Свјетска здравствена организација (СЗО) и упозорила да ће вјероватно бити пријављених још случајева.

Мајмунске богиње изазива вирус мајмунских богиња, припадник исте породице вируса као и велике богиње, мада су оне много мање озбиљне.

Постоје два главна соја вируса - западноафрички и централноафрички.

Углавном се јављају у забитим дијеловима земаља централне и западне Африке, близу тропских прашума.

Случајеви инфекције овим вирусом, међутим, протекли су дана потврђени у Италији, Шведској, Шпанији, Португалији, САД, Канади и Великој Британији, гдје је пријављен и први случај у Европи, наводи ББЦ на српском.

Двоје заражених пацијената у Великој Британији допутовало је из Нигерије, тако да је врло вјероватно да болују од западноафричког соја вируса, који је обично благ, али то је још непотврђено.

Трећи случај био је здравствени радник који се заразио вирусом од једног од пацијената.

Четири најскорија случаја - три у Лондону и један на сјеверозападу Енглеске - немају познатих веза међу собом или било какав историјат путовања. Изгледа да су се обољени вирусом заразили у Великој Британији.

Из Агенције за здравствену безбједност Уједињеног Краљевства кажу да свако ко сумња да је заражен треба да посети љекара, али прво да позове дом здравља или клинику да се најави.

Вирус је регистрован и у Шведској, Португалији, Шпанији, Америци и Канади.

Здравствене власти у Шпанији пријавиле су 23 нова случаја мајмунских богиња, углавном на ширем подручју Мадрида, гјде су локалне власти наредиле затварање сауна, популарних геј састајалишта која се сматрају ризичним местима за преношење заразе.

Укупан број потврђених случајева у Шпанији достигао је 30, док су у сусједној Португалији до сада евидентирана 23 случаја ове заразе, од чега девет током јучерашњег дана, преноси Ројтерс.

Какви су симптоми?

Првобитни симптоми су који се појављују десетак дана након контакта са виусом су температура, главобоља, отицање, бол у леђима, бол у мишићима и општа малаксалост.

Када опадне температура, може да избије осип, често прво на лицу, а потом да се прошири и на друге дијелове тијела, најчешће на дланове руку и табане на ногама.

Осип, који може изузетно да сврби, мијења се и пролази кроз различите фазе прије него што коначно формира красту, која касније отпадне.

Лезије могу да оставе ожиљке.

Инфекција обично прође сама од себе и траје између 14 и 21 дан.

Како се преносе?

Мајмунске богиње могу да се пренесу кад се неко нађе у блиском контакту са зараженом особом.

Вирус може да уђе у тијело преко пукотина на кожи, респираторног тракта или очију, носа или уста.

Претходно није описана као сексуално преносива болест, али може да се пренесе директним контактом током секса.

Може да се пренесе контактом са зараженим животињама као што су мајмуни, пацови и вјеверице, или преко предмета контаминираних вирусом, као што су постељина и одјећа.

Џонатан Бол, професор молекуларне вирусологије са Универзитета у Нотингему, рекао је  да чињеница да је само један од 50 контаката првобитно зараженог пацијента оболио од мајмунских богиња показује колико је овај вирус слабо заразан.

-Важно је нагласити да се мајмунске богиње не шире лако међу људима и да је укупни ризик по јавност веома мали – наглашава доктор Ник Фин, замјеник директора Националне службе за заразне болести при Јавном здрављу Енглеске.

Колико су опасне?

Већина случајева вируса је блага, нешто слично варичелама, и пролазе сами од себе у року од неколико недјеља.

Мајмунске богиње, међутим, понекад могу да буду и озбиљније, а има навода да су изазивале смрт у западној Африци.

Колико су честе епидемије?

Вирус је први пут идентификован код мајмуна у заточеништву и од 1970. године пријављене су спорадичне епидемије у 10 афричких земаља.

У САД је 2003. године избила епидемија, што је било први пут да је ова болест забиљежена ван Африке.

Пацијенти су се заразили овом болешћу преко блиског контакта са преријским псима које су се заразили од разних ситних сисара увезених у земљу.

Забиљежен је укупно 81 случај, али ниједан се није завршио смрћу.

Нигерија је 2017. године доживјела до сада највећу забиљежену епидемију, отприлике 40 година након што је земља имала посљедњих потврђени случај мајмунских богиња.

Била су 172 случаја мајмунских богиња, а 75 одсто били су мушкарци старости између 21 и 40 година.

Како изгледа лијечење?

Не постоји конкретно лијечење за мајмунске богиње, али епидемије могу да се зауставе превенцијом инфекције.

Вакцина против великих богиња показала се 85 одсто ефикасном у превенцији мајмунских богиња и још се употребљава.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Galerija
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана