Шта се може догодити организму ако једемо превише меса

B92
Foto: Healthline

Свакодневна исхрана базирана на балансу и умјереном уносу свих намирница је идеалан пут ка здравом животу, али понекад се деси да одређене намирнице конзумирамо више него што би требало.

Тако је када је ријеч о месу и месним прерађевинама, па се поставља питање шта се тада дешава у нашем организму.

Прекомјеран унос меса може вам изазвати умор. Месо обилује протеинима који нам дају енергију и након конзумације би требало да имате енергију, али проблем је у томе што процесуирано месо, према многим студијама, утиче на психички умор и нема исте нутритивне вриједности.

Претјерана конзумација меса може довести до честих прехлада. Месо не садржи витамине, поготово витамин Ц, најважнији за наш имунитет, а конзумирање превише меса, аутоматски значи да конзумирате мање поврћа и воћа, које је најважније за одржавање здравља.

Лоше за срце
Можете развити и озбиљне проблеме са пробавом. Ако вам се прехрана састоји претежито од меса, то значи да не уносите влакна која се налазе у воћу, поврћу и житарицама, те тако можете узроковати затвор или болно пражњење цријева.

Претјераним конзумирањем меса можете наштетити и свом срцу.

Влакна која нећете добити уносом меса омогућују тијелу да апсорбује холестерол и штити вам срце.

Ако једете месо или још горе прерађено месо и избјегавате остале здраве намирнице, срце би вам могло бити озбиљно угрожено. Те су врсте меса накрцане засићеним масноћама и стварају лош холестерол.

Можете добити и бубрежне каменце јер појачаним конзумирањем црвеног и бијелог меса уносите и већу количину азота, који у организму ствара калцијум који се затим покушава избацити кроз бубреге и тада се могу јавити болни каменци, који ће кад-тад захтијевати хоспитализацију, преноси б92.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана