Шта се дешава са организмом када јутарњу кафу замијените зеленим чајем?

ГС
Foto: Илустрација

Зелени чајеви, који настају третирањем листова свежег чаја на пари или благим загревањем, имају мање кофеина у себи од црних чајева или кафе, али довољно да вам дају додатни подстрек.

1. Уносићете мање кофеина

Можда сте чули да чај садржи више кофеина него кафа, али то је само пола приче. У својој основи, листови чаја садрже више кофеина од зрна кафе. Међутим, када се оба скувају, количина кофеина у кафи премашује ону у чају.

Студија из 2018. открила је да зелени чај има озбиљна противупална својства; другим речима, способан је да смањи ниво запаљења

Ако пијете пуно кафе, можда ћете добити главобољу када покушате да је смањите.

Зашто је добро пити зелени чај?

Прелазак са кафе на зелени чај можда неће изазвати све симптоме одвикавања од кофеина, јер зелени чај и даље садржи приближно 20 до 30 милиграма кофеина по шољици.

Ако пређете са веома јаких дуплих еспресоа на једну шољу зеленог чаја, можда ћете на кратко осетити главобољу, раздражљивост, потешкоће у концентрацији и недостатак фокуса док се тело не прилагоди.

2. Могли бисте се ослободити анксиозности и потешкоће са спавањем

Смањивање нивоа кофеина пијењем зеленог чаја може помоћи у смањењу анксиозности и побољшању сна, посебно ако сте осетљиви на кофеин.

Већи садржај кофеина у кафи може негативно утицати на људе који су осетљиви на кофеин. Они могу доживети анксиозност, несаницу и срчане ефекте попут повећаног откуцаја срца или крвног притиска.

Све време смо зелени чај пили на погрешан начин?

Ако вам ово звучи познато, можда би било вредно смањити ниво кофеина преласком на зелени чај.

Промена би могла да помогне у смањењу анксиозности вашег тела и смањи симптоме прекомерне стимулације кофеина-док вам и даље даје довољно подстицаја за кофеин да бисте кренули ујутру.

3. Унећете више антиоксиданата

Зелени чај такође садржи различита једињења и састојке који могу помоћи нашем имунолошком систему, борити се против инфекција и смањити ризик од болести.

Још једна корист чаја је количина антиоксиданата које садржи. Док кафа такође има добар удео, чај обично има већу концентрацију.

Посебно зелени чај има разне антиоксиданте за које се показало да побољшавају здравље и има већи садржај антиоксиданата од кафе.

4. Можете смањити упалу

Упала, која је одговор имунолошког система на претње и стрес, кључни је фактор у очувању вашег здравља. Трајно запаљење ниског степена повезано је са срчаним обољењима, реуматоидним артритисом, астмом, дегенеративним болестима и разним врстама рака, према истраживању објављеном 2018.

Зашто је зелени чај бољи од кафе?

Студија из 2018. открила је да зелени чај има озбиљна противупална својства; другим речима, способан је да смањи ниво запаљења, јер стимулише антиинфламаторне реакције тела и смирује имунолошки систем.

 

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана