Шта се дешава с ћелијама рака након што их убију различите терапије

GS
Foto: Ilustracija

Лијекови за рак попут хемотерапије убијају ћелије тумора тако што их, на примјер, тјерају да се самоуништавају, смежурају и тихо умру у процесу који се зове апоптоза или, рјеђе, тако што покрећу експлозивнију форму ћелијске смрти названу некроптоза, пише ЛивСајнс.

Али шта се дешава с тим ћелијама рака након што их терапија убије?

Када ћелије рака умру, њихове мембране су обично компромитоване, као што је случај с аптопозом, формом програмиране ћелијске смрти која уклања непотребне или оштећене ћелије из тијела. 

Умирућа ћелија се смањује

Када се молекуларни прекидачи који покрећу апоптозу „упале“, умирућа ћелија се смањује и дијелови њене мембране се разбијају. То доводи до цурења унутрашњих дијелова ћелије, што привлачи фагоците или имуноћелије одговорне за конзумирање ћелијског отпада.

Призвани фагоцити гутају мртве ћелије рака и развијају их на мање компоненте попут шећера и нуклеинских киселина. Тим процесом мртве ћелије рака се рециклирају у компоненте које могу да користе друге ћелије.

У случају апоптозе, ћелијске компоненте се генерално рециклирају на овај начин умјесто да се избацују из тијела. Лијекови против рака некад покрећу и друге типове ћелијске смрти попут некроптозе, када ћелије отекну и пуцају умјесто да се смањују. Фагоцити ефикасно прождиру и ове типове умирућих ћелија.

Ревесов ефект

Међутим, умируће ћелије рака не одлазе увијек тихо. Студије су показале да отпуштањем отпада који покреће запаљења умируће ћелије рака некад стимулишу раст преживјелих ћелија рака. Овај феномен, познат као Ревесов ефект, могао би да објасни како се неки ракови враћају послије третмана. То је први пут примијећено педесетих година код мишева с туморима. Скорије, у истраживању из 2018., тим научника је показао да зрачење и хемотерапија могу да покрену отпуштање цитокина, молекула који поспјешују запаљења и то некад подржава раст тумора, преноси Наука.рс

Макрофаге, тип фагоцита, отпуштају ове молекуле у циљу борбе против канцера. У студији из 2023. група научника открила је да језгро умируће ћелије рака може некад да отекне и пукне отпуштајући ДНК и друге молекуле у њихово окружење. Код мишева, ови расути молекули могу да убрзају метастазу, ширење ћелија рака ван оригиналног тумора. Те студије бацају ново свјетло на улогу смрти ћелија тумора на прогресију рака и његову поновну појаву, али су ова истраживања и даље у раној фази и научници не разумију потпуно какве сигнале умирућа ћелија канцера шаље остатку тијела.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана