Шта можете очекивати уколико потпуно престанете конзумирати јаја

GS
Foto: Ilustracija

Јаја су основна намирница у бројним домаћинствима, било да их једете пржена или тврдо кухана. Међутим, уколико одлучите потпуно престати јести јаја, то може изазвати одређене нуспојаве по ваш организам.

Према америчком Министарству пољопривреде (УСДА), сваки становник САД-а поједе просјечно 286 јаја годишње. Ако се трудите јести здравије или једноставно желите промијенити прехрану те потом одлучите престати конзумирати јаја, то може изазвати и одређене нуспојаве.

Можда ћете се осјећати мање сито

Иако можете изгубити калорије одрицањем од јаја, можда ћете се осјећати мање сито након оброка.

"Јаја су богата протеинима, што потиче осјећај ситости. Ако једете мање протеина, већа је вјероватноћа да ћете осјетити глад и жудњу за храном недуго након јела", објашњава Диана Гариглио-Цлелланд, регистрирана дијететичарка.

Можда ћете уносити више калорија

"Кад се људи одрекну јаја, обично једу калоричан доручак. Без јаја, људи се одлучују за више житарица, кифлица и доручак богат угљикохидратима. То се догађа када се једе набрзину", објашњава Јоди Гребел, консултант о прехрани.

Можда ћете пропустити корисне храњиве састојке

Ако из прехране избаците јаја, можда из свог оброка избацујете неке важне храњиве састојке.

"Жумањци садрже већину храњивих састојака јаја као што су витамини А, Д, Е и К, као и омега-3 масне киселине здраве за срце ако су кокоши храњене прехраном која садржи ланено сјеме", објашњава Гариглио-Цлеланд.

Можете изгубити мишићну масу

Ако из прехране избаците главни извор протеина, попут јаја, значи да ће ваши тренинзи бити мање учинковити.

"Јаја садрже леуцин, аминокиселину важну за синтезу мишићних маса, која се смањује с годинама", каже Гариглио-Цлеланд, која напомиње да то може значити да губите мишићну масу када из прехране избаците јаја, преноси Кликс

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана