Срце на удару ковида

Срна
Срце на удару ковида

РИМ - Срце је орган који је директно и индиректно највише угрожен ковидом19, пише дневни лист “Санита”, који је намјењен здравственим радницима.

За срчане болеснике много је већи ризик од смртног исхода уколико се инфицирају корона вирусом, чак 7 од десет преминулих од заразе су имали срчане проблеме.

Према писању листа сваке године у Италији 240 хиљада особа умре од послједица срчаних оболјења, а међу жртвама ковида19, најбројнији су они који су имали кардиоваскуларне проблеме.

Срчани болесници инфицирани ковидом19 имају већу вјероватноћу да ће бити погођени повећаном коагулацијом крви, као послједица упалног процеса, и изложени су већем ризику од тромбозе.

На индиректне послједице ковида19 на срчане болеснике указује чинњеница да је од почетка пандемије у Италији за 48 процената смањен број пацијената који долазе у болницу након срчаног удара, јер се плаше да ће се заразити корона вирусом.

Смртност од инфаркта је са 4 одсто повећана на 13,7 одсто у вријеме пандемије, показује истарживање чије резултате објављује Високи институт за здравство

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана