Србијом хара "амерички вирус": Почиње температуром и напада цијело тијело, ово су најчешћи симптоми

GS
Foto: Freepik

Малаксалост, висока температура до 40 степени, болови у мишићима, осип, симптоми су вируса који посљедњих недеља мучи дјецу предшколског и школског узраста.

Према ријечима стручњака, у питању је такозвани "амерички вирус" а оно што га разликује од осталих је што се поред класичних симптома јавља и карактеристичан осип по тијелу. Дјеца се углавном лече антипиретицима, узимају више течности, а уколико је присутна и бактеријска инфекција лекар прописује антибиотик, те све пролази за седам до 10 дана.

Како љекари објашњавају, најважније на вријеме одрадити лабораторију, нарочито ако је температура висока и како би дијете добило адекватну терапију. Према ријечима педијатра др Саше Милићевића хладно време погодује вирусима да се шире, без обзира што је мај, вријеме је хладно што додатно доприноси да се деца разбољевају јер бораве у затвореним просторима.

"Вирус је је већ неко време присутан, деца имају високу температуру, јавља се осип, што родитеље додатно уплаши. Температура расте нагло, деца су малаксала, па се дешавало да некоме треба и инфузија", каже др Милићевић, преноси Б92

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана