Спасоносни вирус први пут тестиран на људима

Срна
Foto: Илустрација

ЛОС АНЂЕЛЕС- Експериментални вирус који убија рак први пут примијењен је на људском пацијенту, а љекари вјерују да ће тестирање довести до успјешне терапије против злоћудних тумора у људским тијелима.

Кандидат за лијек, назван "Cf33-hNIS" /односно "Vaksinia"/, је онколитички вирус. То је генетски модификовани вирус богиња дизајниран да селективно инфицира и убија ћелије рака, а притом да поштеди здраве ћелије.

Супроизвођачи овог лијека - Центар за његу и истраживање рака "Сити оф хоуп" у Лос Анђелесу и аустралијска биотехнолошка компанија "Имуген" саопштили су да је у току прво клиничко испитивање на људским пацијентима.

Модификовани вирус богиња дјелује тако што улази у ћелије и размножава се. На крају, заражена ћелија пуца ослобађајући хиљаде нових вирусних честица које дјелују као антигени, стимулишући имунолошки систем да нападне оближње ћелије рака.

Претходна истраживања на животињским моделима показала су да лијек може искористити имунолошки систем на овај начин за лов и уништавање ћелија рака, али до сада није био тестиран на људима.

У комапнији "Сити оф хоуп" наводе да је претходно истраживање показало да онколитички вируси могу стимулисати имунолошки систем да одговори на рак и убије га, као и да стимулише имунолошки систем да буде осјетљивији на друге имунотерапије.

"Вјерујемо да `Cf33-hNIS` има потенцијал да побољша исходе за наше пацијенте", истичу у овој компанији.

Ослобађање тог потенцијала најприје ће зависити од тога да ли ће се показати да је вирус - лијек сигуран за људе, при чему ће се прва фаза испитивања концентрисати на безбједност, сигурност и подношљивост лијека за пацијента.

Очекује се да ће тестирање укључити укупно 100 пацијената, од којих ће сваки бити пунољетан са метастатским или узнапредовалим солидним туморима који је претходно испробао барем двије претходне линије стандардног лијечења.

Након што се укључе у испитивање, ти пацијенти ће примати ниске дозе експерименталног лијечења путем директне ињекције или интравенозно.

Ако рани резултати буду успјешни, а "Cf33-hNIS" буде сматран сигурним и добро подношљивим лијеком, додатни тестови истражиће како се лијек спаја са постојећим третманом антитијела који се користи у имунотерапији рака.

Резултати истраживања објављени су у часопису "Нејчер биомедикал инжињеринг".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана