Слушање музике подједнако важно колико и вјежбање

Г.С.
Слушање музике подједнако важно колико и вјежбање

Недавне студије су откриле да људи имају више користи од вјежбања док слушају музику

​На основу најновијег истраживања, чији су резултати објављени у часопису "American Medical Association Network Open ", слушање музике позитивно дјелује на ментално здравље.

Штавише, њен утјецај је заправо једнак резултату који се постиже физичком активношћу, односно, смањује се ниво стреса у организму.

Иако се и раније знало да музика позитивно утјече на ментално здравље, поготово када је ријеч о терапијама помоћу музике, ово је први потврђени податак који слушање омиљене пјесме или композиције повезује, односно, изједначава с бенефитима вјежбања.

- Нимало нас не изненађује податак да музика побољшава емоционално благостање, док нам, истовремено, пружа потребан одмор од стресних ситуација. Истраживања показују да када слушамо музику наш мозак отпушта допамин, а он смањује осјећај напетости и стреса - каже психолог Скот Гласмен, један од аутора истраживања.

- Недавне студије, такођер, су откриле да људи имају више користи од вјежбања док слушају музику. Њихова мотивација је већа, а позитивно утјече и на њихово расположење приликом физичке активности - додаје Гласмен.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана