Слабији саобраћај побољшао квалитет ваздуха у европским градовима

ГС
Слабији саобраћај побољшао квалитет ваздуха у европским градовима

Од момента када су уведене мјере ограниченог кретања због вируса корона, у урбаним подручјима Европе смањен је ниво загађености ваздуха, показују најновији сателитски снимци.

Европска свемирска агенција и Европски савез за јавно здравље наводе да је смањена густоћа угљен-диоксида, који изазива респираторне проблеме и рак.

Снимци сателита "Сентинел-5" показују да је од од 5. до 25. марта у великим градовима, међу којима су Брисел, Париз, Мадрид, Милано и Франкфурт, забиљежено смањење просјечног нивоа угљен-диоксида у поређењу са ситуацијом од прошле године.

У Мадриду је просјечни ниво угљен-диоксида "пао" за 56 одсто на седмичном нивоу након што је шпанска влада 14. марта забранила сва путовања осим апсолутно нужних.

То се поклапа са увођењем мјера ограничења цестовног саобраћаја, највећег извора угљен-диоксида, и смањења производње у фабрикама које испуштају штетне гасове.

Дневне временске прилике могу утицати на ниво загађености атмосфере, па сателитски снимци узимају 20-дневни просјек и занемарују податке узете у вријеме облачних дана.

Европски савез за јавно здравље упозорава да људима који живе у загађеним градовима пријети већа опасност од заразе короном, јер продужена изложеност ваздуху лошег квалитета може да ослаби имунолошки систем.

Загађеност ваздуха узрок је око 400 хиљада преурањених смрти сваке године у Европи, подаци су Европске агенције за околину. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана