Симптоми недостатка витамина А – подмукли и немпримјетни

гс
Foto: илустрација

Симптоми недостатка витамина А попут суве коже, ноћног сљепила и црвенила очију, не смијете игнорисати.

Провјерите ниво овог витамина у крви и реагујте на вријеме.

Када је у питању здрав организам и правилно функционисање цијелог тијела, витамин А је поприлично важан фактор. Он помаже нашем виду, имуном и репродуктивном ситему, метаболизму, срцу, плућима, бубрезима и мозгу. Уз све то, витамин А има антиоксидантно дејство, те штити ћелије од слободних радикала.

Овај витамин налази се у лососу, шпанату и другом лиснатом поврћу, млијеку и сиру, жуманцету, месу, брокули, мркви, мангу, кајсијама… Препоручена дневна доза за жене је 700 микрограма, а за мушкарце 900 микрограма.

А шта се дешава када је наш организам у дефициту с овим витамином?

Симптоми мањка витамина А

Суве очи

Суве очи су један од првих знакова дефицита витамина А. Очи су прекривене течношћу која их штити, а када није доброг квалитета, долази до сухоће.

Ноћно сљепило

У питању је још један рани симптом мањка витамина А. Овај витамин је кључан дио родопосина, протеина који апсорбује свјетлост у мрежњачи. Родопосин је неопходан приликом ноћног вида.

Прочитајте и… Симптоми мањка витамина Б12

Зарастање рана

Витамин А утиче на одговор тијела на упале и помаже да се упала контролише. Када га немамо у довољној количини, наше ране зарастају много спорије.

Респираторне инфекције

Будући да нас витамин А штити од патогена, његов дефицит у организму чини нас подложнијим инфекцији плућа, грла и груди.

Сува кожа

Екцем, сува кожа и друга кожна обољења могу настатаки због мањка витамина А. Овај витамин помаже кожи да се опорави и утиче на стварање нових ћелија.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана