Симптоми који указују да претjерујете са уносом протеина

index.hr
Foto: Shutterstock

Протеини су веома храњиви, било да желите да скинете килограме или изградите мишиће. Осим што убрзавају метаболизам, протеини регулишу и неколико хормона и тако доприоносе губитку килограма.

Због свега наведеног, логично је да укључите више протеина у исхрану ако вам је циљ да скинете неколико центиметара у струку, али ако претjерате, то може да изазове одређене нуспојаве. 

Унос протеина зависи од узраста, пола, нивоа тjелесне активности, трудноће и дојења. Одраслој особи препоручује се 0,8 грама протеина по килограму тjелесне тежине. Ако се особа бави умjереним до интензивним нивоом тjелесне активности, тада се количина уноса протеина може кретати између 1,3 и 1,6 грама, преноси Index.hr.

У сваком случају, унос протеина не смије прелазити више од 1,6 грама по килограму тјелесне тежине дневно, јер то може да проузрокује неколико здравствених компликација.

Лош задах

Ограничење уноса угљених хидрата и повећање уноса протеина може довести до појаве задаха. То се догађа јер у недостатку угљених хидрата ваше тијело прелази у метаболичку кетозу.

Почиње да производи енергију из других извора, што доводи до производње хемикалија које дају непријатан воћни мирис.

Затвор

Исхрана са високим процентом протеина и угљених хидрата такође значи и мањи унос влакана.

Познато је да смањење уноса влакана може довести до проблема са варењем ии затвора. У случају да једете превише млијечних производа, то би могло довести до дијареје.

Вртоглавица

Вртоглавица је још један уобичајени симптом код људи који конзумирају превише протеина. Кад једете више протеина, морате да смањите унос угљиених хидрата како бисте одржали број калорија на задовољавајућем нивоу.

Низак ниво угљених хидрата значи да ваш мозак добија мање шећера, због чега могу да се јаве вртоглавице.

Угљени хидрати су главни извор енергије за мозак, а недостатак овог храњивог састојка у тијелу може да утиче на вашу концентрацију и расположење.

Дехидратација

Повећани унос протеина може да смањи ниво хидратације. Бубрези који морају напорније да раде како би уклонили вишак протеинског и кисеоничког  отпада од метаболизације протеина. На крају ћете због тога превише лучити мокраћу, и бићете више жедни, а посљедица може бити дехидратација.

Гојазност

Иако вам је мотив за повећање уноса протеина можда губитак килограма, ако претјерате, ефекат може бити супротан. Прекомјерни унос протеина који се конзумира обично се складишти у тијелу, док се вишак аминокиселина излучује. То може довести до привременог повећања килограма.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана