Шест намирница које су природно богате мелатонином

ГС
Шест намирница које су природно богате мелатонином

Када чујете ријеч “мелатонин”, можда ћете аутоматски помислити на додатке који људи узимају како би им помогли да боље спавају ноћу. Међутим, да ли сте знали да мелатонин можете добити и из хране коју једете?

Мелатонин је хормон који регулише циклус спавања и буђења, а често се назива и “хормон спавања”, објашњава Pola Deobrih, РДН, МПХ, власница приватне нутриционистичке компаније “Happea Nutrition”.

Мелатонин реагује на свјетлост - више се производи када је тамно, а мање када је свјетло. Такођер, се може стварати и од одређене хране коју једемо.

Ако сте неко ко жели природно да се добро одмори, можда је вријеме да пажљиво погледате шта једете сваки дан. Од банана до орашастих плодова, ево седам намирница које вам могу помоћи да боље спавате ноћу када их укључите у своју исхрану.

Орашасти плодови

Deobrih сматра да су орашасти плодови, одличан извор мелатонина. Пистације и бадеми имају највеће количине.”Обе врсте орашастих плодова такођер садрже добре количине магнезијума, минерала који вам може помоћи да се боље одморите.

Млијеко

Постоји разлог зашто вам је мајка рекла да попијете чашу млијека прије спавања када сте били млађи.

“Кравље млијеко је још један извор мелатонина, тако да би чаша млијека прије спавања заправо могла бити добра идеја”, каже Deobrih.

Занимљиво је да, према истраживању , млијеко које се скупља ноћу, познато као ноћно млијеко, има још више својстава која подстичу сан.

Сок од вишње

Ако волите вишње, онда имате среће – киселкасти сок од вишњи један је од најбољих извора мелатонина. Deobrih, међутим, савјетује да се сви сокови од вишње не праве једнако када је ријеч о томе колико мелатонина могу имати.

“Имајте на уму да су ови налази тачни само за сорте вишње као што је Монтморенси. Нису све вишње богате мелатонином као ова сорта”, додаје.

Банане

Укључите банане у своју вечерњу ужину ако сматрате да имате проблема са спавањем.

“Банане су још један одличан извор мелатонина и других нутријената који могу помоћи код проблема са спавањем, као што су витамин Б6 или магнезијум”, каже Deobrih.

Риба

Додавање свјеже рибе у вашу прехрану може бити не само здраво, већ би могло помоћи и да побољшате квалитету вашег сна.

“Масна риба, укључујући сардине, пастрмку и лососа, пуна је мелатонина. Такођер, садрже разумну количину омега-3 масних киселина које одржавају здрав ниво крвног притиска”, објашњава dr Monika Vaserman.

Јаја

Јаја су још једна храна која је препуна мелатонина. Такођер, су богата протеинима и жељезом, што позитивно утиче на ваше здравље. Осим што помаже сну, мелатонин који се налази у јајима може имати и друге позитивне ефекте на тијело.

“Истраживања показују да високи нивои мелатонина могу смањити ризик од макуларне дегенерације, проблема с очима који је повезан са годинама”, додаје dr Vaserman.

Такођер, може помоћи у превенцији Алцхајмерове и Паркинсонове болести, преноси Klix.ba.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана