Седам златних правила за јачање имунитета

ГС
Седам златних правила за јачање имунитета

​Имунитет је појам који означава способност организма да се одупре вирусима, бактеријама и другим паразитима. Када тај систем функционише беспријекорно, организам ће се ријешити свих негативних утицаја у врло кратком року.

 

 

Могло би вам се чак догодити да "покупите" нешто, али да се болест не развије због доброг општег стања организма. Са друге стране, када је имунитет ослабљен, подложнији смо добијању сезонских и других болести, али и медицинским компликацијама.

До пада имунитета најчешће долази због нездравог живота те због лоших навика. Ако желите ојачати свој имунитет, слиједите сљедећа златна правила...

НАСПАВАЈТЕ СЕ

Истраживања су показала да квалитетан и непрекинут сан у трајању од најмање седам сати значајно доприноси јачању имунитета одраслих особа. Одговарајућа количина сна зависи од животне доби у којој се налазите - дјеца вртићке доби, односно од треће до пете године, требало би у просјеку да спавају од 10 до 13 сати дневно, основношколци од девет до 11 сати, а средњошколци и одрасли од седам до девет сати.

Неиспаваност изазива умор, деконцентрацију и подиже ниво стреса, због чега смо "присиљени" енергију надокнађивати на друге нездраве начине, те тако додатно ослабљујемо имунитет.

ЈЕДИТЕ ЗДРАВО

Конзумација здравих и уравнотежених оброка гаранција је здравог живота. Једите сезонску храну, појачајте унос свјежег воћа и поврћа богатог витамином Ц, који игра важну улогу у оснажењу имунитета. Воће и поврће, такође, садрже и прехрамбена влакна. Не заборавите ни на пробиотике који регулишу пробаву, али и јачају имунитет. Пробиотици се могу наћи у млијечним производима попут јогурта и кефира те у ферментисаним производима попут киселог зеља и репе.

УЗМИТЕ СУПЛЕМЕНТЕ

На располагању немате приступ органској храни која је узгојена без пестицида? Побољшајте своје прехрамбене навике суплементима уз договор са љекаром. Нажалост, већина људи не уноси довољне количине витамина, минерала, есенцијалних аминокиселина и других нутријената кроз храну за правилан рад имунолошког система, па се додаци прехрани намећу као одлично рјешење. Осим мултивитаминских суплемената, на тржишту се налазе и разни други природни додаци прехрани који побољшавају опште стање организма, попут прополиса и матичне млијечи, екстракта сјеменке грејпа и слично.

СМАЊИТЕ ШЕЋЕР

Процесирана храна пуна је шећера и трансмасти које успоравају рад бијелих крвних зрнаца у борби против бактерија, због чега долази до упалних процеса у тијелу. Смањите конзумацију индустријских слаткиша, али и газираних пића, која су пуна шећера чак и када не осјећате сладак окус у устима.

 

ПИЈТЕ ВОДУ

Већ сви знамо благодети воде по наш организам. Испијање минимално 1,5 литара воде дневно позитивно утиче на рад свих органа и имунитет у цјелини. Али, три кафе које попијете у дану не рачунају се под воду.

СМАЊИТЕ АЛКОХОЛНА ПИЋА

Испијање прекомјерних количина алкохола смањује имунитет те повећава могућност од реакције на вањске штетне утицаје.

КРЕЋИТЕ СЕ

Одржите здрави дух у здравом тијелу. Свакога дана одвојите минимално 30 минута за неку физичку активност - по могућности на отвореном. Ходајте, трчите, возите бицикл... могућности су бројне. Истраживања су показала да физичка активност у трајању од барем пола сата дневно пет пута седмично значајно доприноси отпорности тијела на инфекције горњег дисајног система.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана