Седам намирница које убрзавају метаболизам: Ево које воће би требало јести

ГС
Седам намирница које убрзавају метаболизам: Ево које воће би требало јести

Брз метаболизам је предуслов доброг здравља и виталности, а њега је могуће регулисати и неким намирницама

Често се брз метаболизам приписује доброј генетици, па људи лако одустају од тога да побољшају нешто по питању овог круцијалног процеса у организму. Међутим, на срећу, постоје намирнице које доприносе његовом убрзавању.

Како нутриционисти тврде, ових седам намирница помоћи ће да ваш метаболозам боље и брже функционише.

1. Љуте папричице

Неке студије су показале да увођење љутих папричица у исхрану може да убрза метаболизам чак и до 25 одсто. Љута храна некима није можда пријатна, али имајте на уму да ће побољшати циркулацију крви и убрзати метаболизам, што ће помоћи сагоревање калорија.

2. Цијеле житарице: овсена каша и смеђи пиринач

Употреба житарица у исхрани се сматра веома здравом. Најздравијим се сматрају  житарице од целог зрна, попут пшенице, овсене каше, пиринча и кукуруза. Цела зрна житарица имају нутријенте и сложене угљене хидрате који убрзавају метаболизам тако што стабилизују нивое инсулина.

3. Супе

Велики број истраживања је показао да су бистре супе добре за смањење гојазности. У многим дијетама ова намирница се једе пре главног оброка, јер када поједете супу, појешћете мање хране која је следећа на менију.

Комбинација течности и чврсте хране у супи смањује апетит, а даје вам све што вам је потребно да бисте се осећали сито.

4. Кафа и зелени чај

Кафа и зелени чај важе за одличне супстанце које убрзавају метаболизма, али за њих се сматра да имају и здравствене предности: садрже велику количину антиоксиданата, смањују ниво шећера у крви, сагоревају више масти и смањују појаву целулита на кожи.

5. Јабуке и крушке

Од воћа које рађа на нашим просторима јабуке и крушке важе за воћке које су одичне у борни за убрзавање метаболизма, али и за губљење сувишних килограма. Ово је потврђено истраживањем које је споведено у Рио де Жанеиру. Жене које су јеле три јабуке или исто толико крушака на дан смршале су више него оне које их нису јеле.

6. Зачини

Познато је да зачини подстичу бржи рад црева. Црни бибер, семе слачице, бели лук у праху и ђумбир могу да помогну убрзавању метаболизма.

7. Цитрусно воће

Воће попут поморанџи, грејпфрута и лимуна може да помогне код сагоревања масти и убрзавања метаболизма. Уз све то, због високе количине витамина Ц, цитрусно воће регулише и ниво инсулина у крви.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана