Савјети како се заштитити од врућине током пандемије вируса корона

ГС
Савјети како се заштитити од врућине током пандемије вируса корона

Високе температуре сваке године утичу на здравље људи, могу подстаћи исцрпљеност и топлотни удар, као и да погоршају већ лошу здравствену ситуацију.

"Избегавајте излазак и напоран физички рад у најтоплијем дјелу дана. Избјегавајте осјетљиве скупове људи, треба искористити најповољније вријеме за куповину, кад год је то могуће. Потражите хлад. Не остављајте дјецу или животиње у паркираном возилу и, ако је потребно и могуће, проведите 2-3 сата у расхлађеном простору, поштујући физичку дистанцу најмање један метар", савјетују из Свјетске здравствене организације (СЗО).

Не заборавите да расхладите свој стан/кућу, смањите загријевање током дана тако што ћете спуштати ролетне, навући завесе и искључити што више електричних уређаја.

"Избегавајте излагање сунцу или температурама вишим од 25 степени Целзијуса, јер нема доказа да то спријечава или лијечи Ковид-19, а повећава ризик за здравље. Можете се разболјети од Ковид-19 без обзира колико је сунчано или вруће вријеме, стога заштитите себе и друге редовним прањем руку, кашљањем у пресавијени лакат или марамицу и избјегавањем додиривања лица", наводи СЗО.

Носите лагану и широку одјећу, користите лагану постељину, туширајте се или купајте у млакој води и редовно пијте воду, избјегавајући алкохол и напитке с превише кофеина и шећера.

"Ако се ви или други око вас осјећају лоше (вртоглавица, слабост, тескоба, изражена жеђ или јака главобоља), потражите помоћ. Што прије одете на хладније место и измјерите температуру. Пазите да хипертермију не замјените с температуром. Ако постоји сумња, одмарајте се у хладном окружењу најмање 30 минута и пијте воду да надокнадите течност, избјегавајући притом алкохол и напитке с превише шећера и кофеина. Ако тјелесна температура остане висока, вјеројатно се ради о температури и требало би да се посјетите лјекара. Ако тјелесна температура падне и особа се осјећа боље након одмора у расхлађеној просторији, то је вјероватно повезано с топлотним стресом", саветује СЗО.

Посебно обратите пажњу на породицу, пријатеље и комшије који већину времена проводе сами. Осјетљивим особама можда је потребна помоћ током врућих дана, а ако је неко кога познајете под ризиком, помозите му да добије савјет и подршку поштујући препоруке за физичку удаљеност.

"Ако имате болне грчеве у мишићима, одмах се смирите и лезите у расхлађену просторију и пијте течност која садржи електролите. Потражите помоћ ако грчеви трају дуже од једног сата. Посавјетујте се с лјекаром, ако осјетите необичне симптоме, ако симптоми трају дуже или ако сумњате на температуру. Одмах позовите лјекара/хитну помоћ ако неко има врућу суву кожу и делириј и ако има грчеве или је без свијести", закључују.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана