Само једна порција дневно штити мозак, смањује ниво упале и јача имунитет

ГС
Foto: Илустрација

Бјеланчевине јајета спадају међу највриједније, јер су лако сварљиве и служе као стандард, за мјерење квалитета протеина у храни.

Уколико једете јаје сваког дана, ово су здравствене предности које можете да очекујете.

Губитак масних наслага

Уколико желите да смршате, јаје за доручак је добар избор, посебно уз салату од свјежег поврћа. То је доказало и истраживање објављено у часопису "International journal of obesity". Током два мјесеца једна група људи јела је два јајета за доручак, а друга пециво које је садржало исту количину калорија.

Људи који су јели јаја лакше су губили масне наслаге и брже долазили до виткијег струка.

Смањење нивоа упале

Јаја су важан извор фосфолипида, биоактивних једињења која имају позитивно дејство на упале. Унос фосфолипида из јаја и холина истраживачи су довели у везу са смањењем инфламаторних биомаркера.

Смањење упале утиче на смањење ризика од кардиоваскуларних болести, али и на побољшање организма да разграђује масти.

Смањење ризика од срчаних обољења

Један од начина да подигнете ниво такозваног доброг холестерола је да јаје буде саставни дио ваше исхране. Особе које имају виши ниво доброг холестерола имају мањи ризик од срчаних обољења и можданог удара.

Изградња мишића

Кад вјежбате, вашем тијелу су потребни протеини који ће исхранити мишићно ткиво послије излагања напорима. Јаја су одлична ужина или оброк послије тренинга.

Јачање имунитета

Једно велико јаје садржи четвртину дневних потреба за селеном, минералом који помаже нашем имунитетту и регулише хормоне штитне жлијезде.

Повећавање нивоа енергије

Велико пржено јаје садржи 18 одсто препорученог дневног уноса витамина Б2, једног од осам витамина Б-комплекса, који помажу тијелу да претвори храну у енергију.

Љепши изглед коже и косе

Витамини Б-комплекса неопходни су за здраву косу, кожу, очи и јетру. Поред тога што садрже витамин Б2, у јајима се налазе и витамини Б5 и Б12, који су задужени за правилно функционисање нервног система.

Заштита мозга

Нутриционисти често говоре да су јаја храна за мозак, и то прије свега захваљујући холину. Он је компонента ћелијских мембрана и потребан је за синтезу ацетилхолина. Студије показују да је недостатак холина повезан са неуролошким поремећајима и смањеном когнитивном функцијом.

Додатна корист за здравље мозга приписује се омега-3 масним киселинама, које су такође присутне у јајима. Омега-3 масне киселине помажу у превенцији срчаних болести, артритиса и остеопорозе.

Јачање ноктију

Јаја су одличан извор биотина, који помаже у јачању ноктију. Уколико вам се нокти листају или лако пуцају, уврстите јаје у свакодневну исхрану. Захваљујући биотину, чија се највећа концентрација налази у жуманцету, нокти ће убрзо постати јачи.

Бољи одговор на стрес

Уколико вам недостаје девет амино-киселина које се налазе у протеину јајета, то може негативно да се одрази на ваш одговор на стрес. Кључна супстанца је лизин, есенцијална амино-киселина коју наш организам није у стању да произведе и морамо је уносити кроз храну. Лизин позитивно утиче на снижавање нивоа стреса и анксиозности.

Јаја су један од најбољих извора лизина. Како наводе стручњаци Свјетске здравствене организације, дневне потребе за лизином износе 30 микрограма по килограму. Тако би за особу тешку 70 килограма унос једног јајета дневно обезбиједило 22 одсто дневних потреба за лизином, преноси Б92.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана