Само два минута шетања након јела чини чуда за ваш организам: Помаже код честе болести

GS
Foto: Freepik

Многе студије показале су да је свакодневно ходање веома значајно за наше здравље, али колико минута нам је заправо довољно?

Ово је питање које често занима људе који покушавају да унесу неке здравије навике у свој животни стил.

На крају крајева, како ходање заправо утиче на тијело?

Студија објављена 2002. године даје неке занимљиве податке: након оброка, довољно је да прошетате само неколико минута и глукоза (односно шећер) у крви ће се постепено смањивати, а инсулин ће остати стабилан.

У тој студији испитивани су ефекти различитих облика физичке активности и њихова интеракција са нивоом шећера у крви и инсулином. Физичке активности које су испитиване биле су седење, стајање и ходање, а доказано је да је стајање боље од одмора на каучу, јер ипак снижава шец́ер, али инсулин остаје на истом нивоу, док су испитаници који су ишли у кратку шетњу видели да им ниво шећера расте и пада постепено, а ниво инсулина је стабилнији него код испитаника који су стајали или лежали.

Повећани нивои шећера у крви су нездрави и могу знатно повећати ризик од дијабетеса и срчаних обољења, кажу стручњаци. Такође, студије су показале да ће ниво шец́ера у крви порасти у року од 60 до 90 минута након јела, тако да је најбоље да мало вежбате убрзо након што завршите оброк. Метаболичка позадина овог механизма лежи у чињеници да је мишићима потребна глукоза да би функционисали, па кретање помаже у уклањању шећера из крвотока.

Због тога се многи тркачи ослањају на угљене хидрате пре маратона или трке, на примjер јер им је у тој ситуацији потребно што више горива за мишиће.

Стручњаци кажу да људи који су физички активни око 150 минута недељно имају 33% мањи ризик од смртности од свих узрока од оних који су физички неактивни.

Преведено, то значи да ако устанете и кренете само 21,43 минута сваког дана у недељи, смањујете ризик од смрти од било чега за једну трећину. Дефинитивно је вредно труда, преноси Б92

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана