Ружна навика која повећава ризик од заразе вирусом корона

Г.С.
Ружна навика која повећава ризик од заразе вирусом корона

Корона вирус се шири све више, а још није ни установљено на које све начине.

Ипак, једна ружна навика може вас коштати управо тога да се од овог вируса заразите. Стога, уколико до сада нисте успијевали, сада је право вријеме да на грицкање ноктију заборавите јер поједини стручњаци тврде да је то један од најлакших начина инфекције.

Једна од главних мјера на коју сви љекари апелују јесте редовно и темељно прање руку. Треба ипак обратити пажњу и на нокте.

Наиме, бактерије, вируси и разноразне невидљиве прљавштине, као згодно мјесто за скривање бирају управо дио испод ноктију.

Уколико особа не пере руке често, а уз то и грицка нокте, све те ситне потенцијалне опасности долазе кроз уста директно у људско тијело.

Зато, најбоље је да нокти буду кратки јер у супротном се испод њих задржавају споменуте нечистоће које затим особа може унијети у организам уколико има навику да грицка нокте.

Бактерије на тај начин продиру директно у усну шупљину, а то је и најлакши начин за добијање било које инфекције.

"Ако не перете руке темељно, све то остаје испод ноктију. А онда сваки пут када додирнете лице, посебно уста, нос и очи, преносите те бактерије. И можете да се разболите. Поврх свега, сада имамо и корона вирус, па је то и разлог више да не грицкате нокте", објашњавају стручњаци, преноси "Блиц.рс".

Уколико већ имате ову навику, нађите начин да је искоријените или макар контролишете.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана