Руски научници открили да генетика утиче на развој тежег облика ковида-19

Срна
Foto: Илустрација

МОСКВА- Руски научници открили су да генетске предиспозиције утичу на развој тежег облика ковида 19.

Они су, први у свијету, уочили значај генетске предиспозиције за развој вируса корона, а њихово откриће објављено је у часопису "Frontiers of imunology''.

Један од кључних механизама које људско тијело користи у борби против вируса су Т-ћелије. Вирусни пептиди на површини заражене људске ћелије представљају полазну основу за развој ћелијског имунитета - тада се активирају Т-лимфоцити, који почињу да убијају заражене ћелије.

Присуство вирусних пептида на површини ћелије увелико је одређено генетиком. У људским ћелијама молекули HLA антигена прве класе (HLA-I) одговорни су за препознавање ових вирусних пептида. Тај скуп од шест молекула јединствен је код сваког појединог човјека и сваки појединац их насљеђује од родитеља, наводе руски љекари.

Ако тај скуп молекула добро открива вирус, онда имуне ћелије могу брзо пронаћи и уништити заражене ћелије, али ако појединац има молекуле који лоше откривају вирус, већа је вјероватноћа да ће развити тежи облик болести.

Научници су направили модел који пружа интегралну процјену снаге реакције Т-ћелија на ковид 19. Они су анализирали генотипове више од 100 пацијената који су обољели од ковида 19 и 400 здравих особа из контролне групе. Испоставило се да њихов модел ефикасно предвиђа ниво ризика од развоја тежег облика ковида 19.

Осим кориштења модела на популацији у Москви, руски научници користили су свој модел и на узорцима пацијената из Мадрида. Висока прецизност предвиђања је потврђена и код тих узорака, односно модел је потврдио да пацијенти код којих је откривен већи ризик од развоја тежег облика ковида 19 имају тежи облик те болести, док је предвиђање ризика потврдило мањи ризик код пацијената са блажим обликом ковида 19.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана