Рош прави тест за подваријанту кракен

Срна
Foto: Агенције

ЦИРИХ- Швајцарски фармацеутски гигант "Рош" саопштио је данас да сарађује са компанијом "Молбиол" у развоју новог Пи-Си-Ар теста који ће моћи да детектује кракен подваријанту омикрон соја вируса корона.

У саопштењу се наводи да је направљен тест за најновију варијанту короне ИКСББ.1.5 и да се тренутно користи у истраживањима, пренио је "Спутњик".

Пи-Си-Ар тестирање ће омогућити научницима да индентификују карактеристике нове подваријанте омикрона и процијене њен могући утицај на јавно здравље, саопштио је шеф дијагностике у "Рошу" Мат Саусе.

Претходно је шеф канцелрије Свјетске здравствене организације /СЗО/ у Русији Мелита Вујновић изјавила да се СЗО активно бави питањима у вези са брзим ширењем подваријанте кракен и њеним утицајем на здравље.

Према СЗО, ИКСББ.1.5 варијанта короне нема специфичне мутације због којих би била опаснија од других подваријанти вируса корона.

Ипак, утврђено је да кракен избјегава људски имунолошки одговор на најефикаснији начин и да може да изазове тешка обољења код људи са ослабљеним имунолошким системом.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана